Voňavé perníčky recept
Perníčky patří k neodmyslitelně k vánocům. Klidně si je můžeme dopřát i jindy.
V neděli k odpolednímu čaji a kávě. Můžeme je servírovat okamžitě. Jsou vláčné, měkkoučké, skvělé.
Hezky vypadají ozdobené barevnou nebo bílou polevou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 ks vajíčka
- 30 dkg čerstvé máslo
- 1 dl mléko – polotučné
- 30 dkg cukr – moučkový
- 1 kávová lžička skořice – mletá
- 1 kávová lžička anýz
- 2 kávové lžičky soda bikarbona
- 1 polévkové lžíce kakao
- 1 kávová lžička hřebíček drcený
- 30 dkg med – lesní
- 1 kávová lžička badyán
- 80 dkg mouka – hladká
Způsob přípravy
Těsto si ideálně připravíme den dopředu a uklidíme do chladničky.
Oddělíme si žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a odložíme na stranu. Žloutky vyklepneme do mísy. Vložíme čerstvé změklé máslo. Přisypeme moučkový cukr. Dáme nepostradatelný med a perníkové koření viz. ingredience. Metličkou vyšleháme.
Dáme dvě kávové lžičky sody bikarbona. Přilijeme polotučné mléko. Postupně přisypáváme hladkou mouku. Nakonec zapracujeme tuhý sníh. Rukama vypracujeme těsto a uložíme do chladničky.
Druhý den si předehřejeme troubu na 200 °C. Na silikonovém vále si těsto rozválíme a vykrajujeme oblíbené tvary perníčků. Můžeme si špejlí udělat dírku na zavěšení.
V hrníčku si rozšleháme vajíčko a mašlovačkou potíráme perníčky. Vložíme do trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny. Cítíte tu nádhernou vůni?