recepty

Výborný domácí chléb z žitného kvásku


Výborný chléb s pěknou kůrčičkou. To je chléb z kvásku (žitného). Doba kynutí je sice delší, ale výsledek stojí za to...
(celý recept)

Výborný chléb s pěknou kůrčičkou. To je chléb z kvásku (žitného). Doba kynutí je sice delší, ale výsledek stojí za to....
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření55 minPočet porcí16 porcí


Ingredience receptu

  • 3 kávové lžičky kmín
  • 1000 ml voda
  • 1/2 kg mouka – chlebová žitná
  • 150 g žitný kvásek
  • 4 kávových lžiček sůl
  • 1/2 kg mouka – pšeničná
  • 1/2 kg mouka – pšeničná chlebová
  • 1/2 kávové lžičky koriandr – mletý

Způsob přípravy

Do vysoké nádoby si nasypeme žitnou chlebovou mouku a přidáme žitný kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a důkladně zpracujeme. Nyní odložíme do druhého dne (na cca 12 hod). Těsto nám pěkně vykyne.

Vykynuté těsto si nandáme na silikonový vál a začneme přidávat ostatní suroviny. Pšeničnou chlebovou mouku, koření a trochu soli. Promícháme a přisypeme poslední surovinu a to pšeničnou mouku. Nyní bude těsto kynout (necelých 180 minut).

Potom si na vále vytvoříme dva bochánky, které budou opět odpočívat, zhruba šedesát minut. Nebo ve vysypané ošatce. Výhoda ošatky je, že chléb bude pěkně tvarovaný. Mezi tím, si předehřejeme troubu na 250°C. Vložíme tam plech na chléb a hrnec nebo pekáček s vodou. Důležité je, aby se v troubě vytvořila pára, až tam vložíme bochánky.

Bochánkům se zvětšil objem a opatrně je přendáme na horký plech. Vložíme do trouby a chviličku pečeme na původní teplotu 250 °C. Potom hrnec s vodou odebereme a pečeme pozvolna, zhruba padesát minut, při nižší teplotě 200 °C. Vychladnout dáme nejlépe na mřížku.


  • Kuchař: Monika K.
  • Publikováno:

Kategorie: Pečivo

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu výborný domácí chléb žitného kvásku .
Hledat podobné recepty na internetu jako Výborný domácí chléb z žitného kvásku

Naši partneři