Žampiony recept
Tyto drobné bílé houbičky jsou v kuchyni učiněný poklad. Hodí se totiž pro přípravu polévek, předkrmů, hlavních jídel i slaných koláčů. Žampiony je dobré zpracovat co nejdříve po sběru nebo po koupi v obchodě, protože delším skladováním ztrácejí výraznou chuť a pevnou strukturu. Vyzkoušejte recept na slané koláčky s žampiony.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 plát hotového rozváleného listového těsta
- 130 g žampionů
- 130 g sýru Feta (lze nahradit balkánským sýrem)
- 1 červená cibule
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 - 3 polévkové lžíce mléka
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Hotový plát listového těsta rozložíme na linku, podélně rozpůlíme a každou polovinu dále rozřízneme na čtyři díly. Vznikne tak celkem osm čtverečků o velikosti přibližně 10x10 cm. Okraje čtverců zahneme směrem dovnitř, tím se vytvoří vyšší okraj. Takto připravené těsto umístíme na plech vyložený pečícím papírem a postupujeme dál.
Žampiony omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, očistíme nožíkem a nakrájíme na plátky. Cibuli zbavíme slupky, rozpůlíme a každou z půlek nakrájíme na tenké proužky. Takto připravené suroviny rozprostřeme na jednotlivé čtverce listového těsta. Sýr feta rozdrobíme na menší kousky a čtverce jím posypeme.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Budoucí koláčky zakápneme trochou olivového oleje, mírně osolíme, opepříme a zvýšený okraj zlehka potřeme mlékem. V nahřáté troubě je pečeme přibližně 15 - 20 minut, dokud těsto nezezlátne.