Zapečená cuketa s baklažánem, rajčaty a sýrem recept
Zapečená cuketa s baklažánem, rajčaty a sýrem je báječné letní jídlo, připravené ze zdravé zeleniny, které je v létě všude dost a dost.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 700 g keříčkových rajčat
- 1 balkažán
- 2 cukety
- 230 g sýru ricotta
- 5 lžic olivového oleje
- sůl
- 8 stroužků česneku
- 1 hrnek nasekané zelené bazalky
- 230 g nastrouhané mozzarelly
- 3/4 lžičky mleté červené papriky
Způsob přípravy
Zapečená cuketa s baklažánem, rajčaty a sýrem je báječné letní jídlo, připravené ze zdravé zeleniny, které je v létě všude dost a dost. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na olejem vymazaný plech naskládáme v jedné vrstvě plátky baklažánu o tloušťce 1,5 cm. Mezi ně naskládáme stejně tlusté plátky cukety. Na druhý plech naskládáme zbylé plátky cukety, na poloviny nakrájená rajčata a stroužky česneku. Vše lehce pokapeme olejem a osolíme. Oba plechy pak vložíme do předehřáté trouby přibližně na 15 až 25 minut. Po této době plátky lilku a cukety obrátíme, rajčata odstraníme z plechu a dáme je stranou.Lilek a cuketu pečeme znovu 10 až 15 minut do měkka.Když jsou hotové, vyndáme plechy z trouby a zeleninu necháme vychladnout.
V misce smícháme mletou papriku se sýrem ricotta a 200 g mozzarelly.Přidáme trochu oleje a lehce osolíme. Opečený česnek rozmačkáme na kaši a vmícháme do sýrové směsi. Zapékací misku vymažeme olejem a na dno naskládáme 1/3 pečeného baklažánu a cukety v jedné vrstvě.Na to položíme 1/3 rajčat. Na rajčata rozložíme polovinu sýrové směsi a posypeme ji 1/3 listů bazalky. Celý proces vrstvení ještě zopakujeme, poslední vrstvu by měly tvořit cukety, baklažán a rajčata. Na to pak nasypeme zbytek mozzarelly a dáme zapéci do předehřáté trouby. Když se mozzarella roztaví a začne hnědnout, je jídlo hotové. Posypáním čerstvou zelenou bazalkou pak vše dokončíme.