recepty

Zapečený lilek s rajčaty


Zapečený lilek s rajčaty je skvostné zeleninové jídlo. Chuť lilku se výborně doplňuje s oběma druhy sýra, s kořením i s bylinkami...
(celý recept)

Zapečený lilek s rajčaty je skvostné zeleninové jídlo. Chuť lilku se výborně doplňuje s oběma druhy sýra, s kořením i s bylinkami. Nejprve lilky nakrájíme na plátky a posolíme je. Vložíme do cední...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření60 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • 2 středně velké lilky
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 450 g nakrájené čerstvé mozzarelly
  • 6 loupaných naložených rajčat se šťávou
  • 2 tenké plátky střední cibule
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • olej na smažení
  • sůl
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 1/2 šálku japonské strouhanky Panko
  • jemně nasekané čerstvé oregano
  • 4 vejce
  • 1 šálek natrhaných lístků bazalky
  • mletý černý pepř
  • 1/2 šálku kukuřičné mouky
  • 1 svazek řapíkatého mangoldu
  • 1 jemně nasekaná malá chilli paprička
  • 3-4 nakrájené stroužky česneku
  • extra panenský olivový olej
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • extra panenský olivový olej
  • olej na smažení

Způsob přípravy

Zapečený lilek s rajčaty je skvostné zeleninové jídlo. Chuť lilku se výborně doplňuje s oběma druhy sýra, s kořením i s bylinkami. Nejprve lilky nakrájíme na plátky a posolíme je. Vložíme do cedníku a necháme je okapat asi půl hodiny. V pánvi zahřejeme olivový olej a při střední teplotě v něm osmahneme nakrájenou cibuli s chilli papričkou,dvěma stroužky česneku a oreganem. Směs osolíme a opepříme, pak pánev přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme, až je cibule měkká. Pak k ní přidáme rajčata nakrájená na kousky i se šťávou. Za stálého míchání vaříme odkryté asi 15 minut, až omáčka zhoustne. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. V misce rozšleháme vejce, do druhé misky nasypeme hladkou mouku a v třetí misce smícháme japonskou strouhanku s parmezánem, kukuřičnou moukou a fenyklem. Nyní každý plátek lilku obalíme v mouce, ve vejcích a ve směsi se strouhankou. V pánvi zahřejeme olej na smažení a každý obalený lilek v něm osmahneme po každé straně přibližně 3 minuty. Hotové je necháme okapat na papírových utěrkách. Na pánvi teď na olivovém oleji osmahneme krátce (asi 1 minutu) mangold nakrájený na kousky, 1 nakrájený stroužek česneku, ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a pak pánev odstavíme z tepla. Na plech nyní naskládáme vrstvy všech připravených ingrediencí na sebe v tomto pořadí: lilek, mangold, rajčatová omáčka, zelená bazalka a úplně navrch nakrájená mozzarella. V předehřáté troubě vše zapékáme zprudka asi 5 minut, až se mozzarella rozteče. Hotový zapečený lilek servírujeme teplý.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Zeleninové

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Zapečený lilek s rajčaty.
Nebo hledejte podobné podle části názvu zapečený lilek rajčaty .
Hledat podobné recepty na internetu jako Zapečený lilek s rajčaty

Naši partneři