Zapečený lilek s rajčaty je skvostné zeleninové jídlo. Chuť lilku se výborně doplňuje s oběma druhy sýra, s kořením i s bylinkami. (celý recept)
Zapečený lilek s rajčaty je skvostné zeleninové jídlo. Chuť lilku se výborně doplňuje s oběma druhy sýra, s kořením i s bylinkami.
Nejprve lilky nakrájíme na plátky a posolíme je. Vložíme do cední...
Zapečený lilek s rajčaty je skvostné zeleninové jídlo. Chuť lilku se výborně doplňuje s oběma druhy sýra, s kořením i s bylinkami.
Nejprve lilky nakrájíme na plátky a posolíme je. Vložíme do cedníku a necháme je okapat asi půl hodiny.
V pánvi zahřejeme olivový olej a při střední teplotě v něm osmahneme nakrájenou cibuli s chilli papričkou,dvěma stroužky česneku a oreganem. Směs osolíme a opepříme, pak pánev přikryjeme pokličkou a zvolna dusíme, až je cibule měkká. Pak k ní přidáme rajčata nakrájená na kousky i se šťávou. Za stálého míchání vaříme odkryté asi 15 minut, až omáčka zhoustne.
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů.
V misce rozšleháme vejce, do druhé misky nasypeme hladkou mouku a v třetí misce smícháme japonskou strouhanku s parmezánem, kukuřičnou moukou a fenyklem.
Nyní každý plátek lilku obalíme v mouce, ve vejcích a ve směsi se strouhankou.
V pánvi zahřejeme olej na smažení a každý obalený lilek v něm osmahneme po každé straně přibližně 3 minuty. Hotové je necháme okapat na papírových utěrkách.
Na pánvi teď na olivovém oleji osmahneme krátce (asi 1 minutu) mangold nakrájený na kousky, 1 nakrájený stroužek česneku, ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a pak pánev odstavíme z tepla.
Na plech nyní naskládáme vrstvy všech připravených ingrediencí na sebe v tomto pořadí: lilek, mangold, rajčatová omáčka, zelená bazalka a úplně navrch nakrájená mozzarella. V předehřáté troubě vše zapékáme zprudka asi 5 minut, až se mozzarella rozteče.
Hotový zapečený lilek servírujeme teplý.