Zapékané plněné lilky recept
Krásná barva této zeleniny láká na pohled a lilek má skvělé využití i v kuchyni. Když ho naplníte mletým masem, zeleninou a posypete sýrem, vytvoříte báječný hlavní chod.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 větší lilky
- 2 rajčata
- 150 g mletého masa
- 50 g anglické slaniny
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 2 lžíce strouhaného sýra
- ½ plechovky loupaných rajčat
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Lilky umyjeme, zbavíme stopky a podélně rozkrojíme. Stranu řezu nakrojíme křížem a osolíme. Plech vyložíme pečícím papírem, lilky na něj přeneseme, řeznou plochou vzhůru a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, přibližně 45 minut, dokud nebude dužina měkká.
Po uplynutí doby pečení lilky vyndáme a dužinu lžící vydlabeme. Necháme přitom asi 1 cm silnou stěnu, aby se lilku nerozpadl. Dužinu nadrobno nakrájíme a dáme do misky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a též nakrájíme nadrobno.
Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a chvíli restujeme. Pak do pánve přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, pár minut opékáme a necháme vychladnout. Do pánve přimícháme mleté maso, rajčata, i ta z plechovky a lilkovou dužinu. Směs osolíme, opepříme a naplníme ji do vydlabaných lilků.
Zapékací formu vymažeme tukem, vložíme do ní lilky, posypeme je strouhaným sýrem a zapékáme asi 30 minut v troubě předehřáté na 200°C, dokud nebude sýrová krusta dozlatova.