Zeleninové šátečky recept
Zeleninové šátečky z listového těsta potěší hlavně milovníky slaných koláčů. Jsou lehké, pikantní a plné zdravé zeleniny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 cibule
- 1 pórek
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 100 g celeru
- 2 stroužky česneku
- 400 g listového těsta
- 30 g anglické slaniny
- 1 citron
- 130 ml bílého vína
- 1 vejce
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- špetka cukru
- zelená petržel
- olivový olej
Způsob přípravy
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer, špetku cukru a utřený česnek. Vše podlijeme vínem a dusíme tak dlouho, dokud se víno nevyvaří.
Do hotové zeleninové směsi přidáme nasekanou zelenou petrželku, 2 lžičky citronové šťávy, špetku soli a špetku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme vychladnout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Listové těsto rozválíme a vykrájíme z něho čtverce asi 14 x 14 cm. Do středu každého čtverce položíme náplň a těsto přehneme do tvaru trojúhelníku. Okraje pevně stiskneme a šátečky rozložíme na plech vymazaný olejem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme 15 až 25 minut dozlatova.