Zeleninový nákyp recept
Zeleninový nákyp je skvělé zeleninové jídlo. Nejlepší bude, když použijeme čerstvou sezónní zeleninu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- bešamel:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- zelená petržel
- mořská sůl
- ostatní:
- 50 g eidamu
- 100 g mrkve
- 100 g hrášku
- 50 g kukuřice
- 4 vejce
- 1 lžíci másla
- mořská sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Ve vyšší pánvi z hladké mouky a oleje usmažíme světlou jíšku. Pak přidáme mléko a za stálého míchání omáčku povaříme, až zhoustne. Okořeníme ji muškátovým oříškem, špetkou soli a nadrobno nasekanou petrželkou. Povaříme už jen krátce a odstavíme z plotny.
Mrkev nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí, kukuřicí a hráškem ji osmahneme na másle. Podle chuti směs osolíme, opepříme a pod pokličku podusíme až částečně změkne.
Nyní zeleninu smícháme s bešamelem, přidáme nastrouhaný sýr, žloutky a tuhý sníh z bílků. Přendáme vše do máslem vymazané zapékací mísy tak, aby byla zaplněná ze dvou třetin. V předehřáté troubě zeleninu pečeme asi půl hodiny, až se zbarví dozlatova.