Zelňačka recept
Zelňačka je polévka plná vitamínů a bílkovin. Je pikantní a můžeme ji podávat jako samostatný chod.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 uzené koleno
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 150 g slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 zelená paprika
- 250 ml smetany
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Ve velkém hrnci vaříme ve vodě kysané zelí s uzeným kolenem do měkka. Mezitím na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájenou cibuli a na tenké nudličky nakrájenou papriku. Nakonec do pánve přidáme mouku a umícháme světlou jíšku.
Podle potřeby přidáme do polévky vodu a zahustíme ji připravenou jíškou. Osolíme a okořeníme podle chuti pepřem a ještě krátce povaříme. Vyndáme uzené koleno a zalijeme polévku smetanou.
Můžeme podávat s čerstvým pečivem, ale i bez něj je velmi sytá.