Zelňačka z kysaného zelí se slaninou recept
Zelňačka z kysaného zelí se slaninou je to pravé, co nás zahřeje ve studeném podzimním počasí. Je hustá, sytá a pikantní.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 sklenice kysaného zelí
- 1,5 l masového vývaru
- 1 cibule
- špetka kmínu
- špetka mleté červené papriky
- špetka mletého černého pepře
- sůl
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 100g anglické slaniny
Způsob přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přisypeme špetku papriky a kmínu. Promícháme a zaprášíme moukou.
Na mírném ohni usmažíme za stálého míchání světle hnědou jíšku. Pak vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Občas polévku zaḿícháme, aby se nepřipalovala. Krátce ji povaříme a pak do ní přidáme kysané zelí, ze kterého jsme slili veškerý nálev. Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou slaninu.
Polévku osolíme a opepříme a na mírném ohni ji vaříme 25 až 35 minut, až zelí změkne. Podáváte-li polévku jako hlavní jídlo, můžeme k ní servírovat ještě čerstvé pečivo.