Zelné závitky recept
Zelné závitky podáváme nejčastěji s vařenými brambory. Tohle jídlo můžete nabídnout i diabetikům.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g mletého libového masa
- 1 zelená jarní cibulka
- 40 g rýže
- 1 vejce
- 1 hlávka bílého zelí
- 350 ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky majoránky
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 3 kuličky jalovce
- sůl
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Z hlávky zelí odloupneme pár velkých listů a ponoříme je na okamžik do vroucí vody aby změkly. Pak je necháme okapat. Rýži uvaříme ve slané vodě téměř do měkka a vodu scedíme.
Vychladlou rýži smícháme s na jemno umletým masem, celým vejcem a nadrobno nasekanou zelenou jarní cibulkou. Směs okořeníme majoránkou a osolíme.
Na každý zelný list položíme špalíček masové směsi a závitek dobře zabalíme. Na pekáč naskládáme hotové závitky spojením dolů, zalijeme je vývarem a přidáme bobkové listy, nové koření, jalovec a pepř. Pekáč přiklopíme víkem a v předehřáté troubě vše pečeme asi 50 minut, pak pekáč odkryjeme a pečeme ještě asi čtvrt hodiny.
Připravíme si vhodnou přílohu a můžeme podávat.