Živáňská pečeně recept
Živáňská pečeně je stejně dobrá když ji připravujete v létě na grilu, nebo jako my teď, v alobalu v troubě. Vhodnou přílohou jsou brambory.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g hovězí roštěnky
- 400 g vepřové kýty
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- 4 stroužky česneku
- 4 bílé cibule
- 300 g slaniny
- mletý kmín
- sůl
- mletý pepř
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Maso nakrájíme na menší plátky, každý naklepeme a vložíme do velké mísy. V misce smícháme utřený česnek se špetkou pepře, kmínu a soli. Přidáme 3 lžíce oleje, promícháme, a vzniklou marinádu přidáme k masu. S masem ji důkladně promícháme a mísu uložíme na pár hodin do chladu.
Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na čtvrtky, papriky na silnější proužky a slaninu na plátky. Společně s marinovaným masem pak všechno střídavě napichujeme na kovové jehly.
Každý špíz pak zabalíme do dvojitého alobalu, utěsníme a v předehřáté troubě pečeme 45 minut. Během pečení balíčky několikrát otočíme.
Nakonec balíčky z vrchu otevřeme a krátce vše dopečeme.