Perníčky
Perníčky a jejich vůně neodmyslitelně patří k Vánocům. Upéct je však musíte s předstihem, aby do Vánoc stihly změknout. I...
Makronky
Makronky - slaďoučký, malinkatý sendvič, v podstatě jednohubka. Výborné ke kávě, čaji nebo jako dárek k různým příležitos...
Vánočka
Každý rok pečeme nebo kupujeme vánočku jako tradici vánočních svátků. Bez sladké kynuté pletýnky s rozinkami posypané plá...
Trojtěsto, místo lístkového recept
Trojtěsto, místo lístkového. Hodnocení receptu je 4.7. 4.7 10×. Ohodnoťte recept. Všechny tři suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, necháme chvíli odpočinout a pak vyválíme. Můžeme plnit sladkou i slanou náplní jako závin nebo…. Olina-preclik. Moučníky Ostatní 15 názorů. 1/5.
Podobné recepty jako Trojtěsto, místo lístkového
Kyselo recept
4.9 20×. Ohodnoťte recept. Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak…. spagetka.
Podobné recepty jako Kyselo
Piškotové těsto
Piškotové těsto je nejznámější a nejrychlejší těsto na dortové korpusy. Nebo přidáním přísad jako je třeba kakao, drobné ovoce, nastrouhané mandle nebo ořechy, můžeme rychle připravit lehký a nadýchaný koláč. ( celý recept) Piškotové těsto je nejznámější a nejrychlejší těsto na dortové korpusy. Nebo
Podobné recepty jako Piškotové těsto
Hovězí Stroganoff
Podle wikipedie, se stroganoff poprvé objevil v ruských kuchařkách někdy v polovině 19 století. (celý recept) Jestliže nechcete použít svíčkovou nebo panenku, můžete zkusit mleté hovězí maso. Podle wikipedie, se stroganoff poprvé objevil v ruských kuchařkách někdy v polovině 19 století. Dost pravděp
Podobné recepty jako Hovězí Stroganoff
Mandlové sušenky kurabíja
Narodily se nejspíš v 7. století n.l. v íránské provincii Tabríz a o pár století později si je zamilovala i turecká otomanská kuchyně.
Podobné recepty jako Mandlové sušenky kurabíja
Švarcvaldský dort
Klasika z hloubi minulého století a stálice německé i středoevropské tradiční cukrařiny je absolutně retro. A tím i znovu velmi žádaná – spojení vláčného čokoládového těsta, šlehačky a višní či třešní je totiž dokonalé a rozhodně by nemělo upadnout v zapomnění! do 1 hodiny. 1 dort porce.
Podobné recepty jako Švarcvaldský dort
Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou
Jeden z vrcholných restauračních kousků sedmdesátek a osmdesátek minulého století, který hrdinně evokoval kuchyni starého mocnářství, často troskotal na plátku nekvalitního a tuhého masa, marně suplujícího křehké roštěnky a znemožňujícího klasickou úpravu jako minutka. Stačí sáhnout po pořádném hově
Podobné recepty jako Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou
Salát Caesar s vejci a avokádem
PRIMA TIP: Původní salát Caesar vytvořil v mexické Tijuaně italský restauratér Caesare Cardini ve 20. letech minulého století stylem z nouze ctnost – zásoby restaurace byly totiž vypleněné po oslavách státního svátku. Jeho základními stavebními kameny jsou římský salát, vejce s lehce tekutými žloutk
Podobné recepty jako Salát Caesar s vejci a avokádem
Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou ...
Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou. Ačkoliv vejce znali lidé od doby, kdy chovali slepice a holandskou omáčku pravděpodobně už ve středověku, spojit obé napadlo až kuchaře v 19. století. Přesná historie ikony nedělních snídaní však není známá. Zatímco historikové hledají první z
Podobné recepty jako Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou ...
Halušky s brynzou a slaninou
Tradiční pokrm slovenské kuchyně má kořeny patrně už v 17. století a stále se těší velké oblibě. Bramborové halušky s brynzou, cibulkou a dozlatova opečeným špekem a slaninkou jsou totiž naprosto vynikající.
Podobné recepty jako Halušky s brynzou a slaninou
Sladký rohlík loupák recept
Sladký rohlík patří do skupiny jemného pečiva pro vysoký obsah tuku a cukru. Je to sortiment sladkého pečiva vhodný ke snídani nebo dětem na přesnídávku. Z části mouky, vody a přidáním cukru a droždí vyrobíme kvásek. Po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vymísíme středně tuhé elastické těsto.….
Podobné recepty jako Sladký rohlík loupák
Smoothie SÍLA ŽIVOTA recept
1940 - 1950. Prodejny zdravé výživy, zejména na Západním pobřeží Spojených států, začaly uvádět na trh husté ovocné nápoje (pyré) ve 30.letech 20.stol., s původem zejména z Brazílie. V meziválečném období 40.let min.století pak knižní vydavatelství Blendor vydalo knihu s recepty pro banánová a anana
Podobné recepty jako Smoothie SÍLA ŽIVOTA
Kuře generála Tso
Kuře generála Tso. První oficiální záznamy receptu pochází až z 20.století, kdy v jedné americké restauraci začal toto jídlo připravovat kuchař tchajwanského původu. Jaké jsou tedy přesné kořeny tohoto jídla, není snadné určit. Naopak je ale snadná jeho příprava, takže si ho zcela určitě zařadíte do
Podobné recepty jako Kuře generála Tso
Vepřové výpečky se zelím
Vepřové výpečky se zelím - recept: Původně se tento recept dělal jen z bůčku, až na konci minulého století se začalo přidávat i dietnější maso. Poměr je tedy čistě na Vás, nám tento
Podobné recepty jako Vepřové výpečky se zelím
Salát Caesar s kuřetem
Proslulý salát Caesar z 30. let 20. století se připisuje restauratérovi Caesarovi Cardinimu. V původní verzi sice maso nebylo, ale dnes je právě kuřecí maso oblíbeným doplňkem tohoto výtečného obědového salátu. do 30 minut.
Podobné recepty jako Salát Caesar s kuřetem
Řezy rafaelo hrnkové recept
Suroviny na těsto smíchat a nalít na vymazaný a vysypaný plech. Posypat posypkou (smíchaný kokos s cukrem). Péct 25-30 minut a po vyndání z trouby hned polít šlehačkou, těsto se zatáhne. Když je málo šlehačky, zředím ji mlékem. Buchta je výborná, není suchá a vydrží dlouho vláčná.
Podobné recepty jako Řezy rafaelo hrnkové
Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem
Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem. Soufflé má své jméno podle francouzského slova souffler, nafouknout se. Vzniklo na konci 18. století, když francouzští kuchaři začali experimentovat s cukrovím ze sněhu z bílků. První publikované recepty (sladké i slané varianty) jsou z úplného začátku 19
Podobné recepty jako Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem
Kuřecí kung pao s karamelem
Tahle dobrota je u nás pro celé generace spojena se 70. léty minulého století, kdy do nudné normalizační kuchyně zasáhl horký asijský vítr. Kuřecí kung pao s karamelem | Recepty na Prima Fresh
Podobné recepty jako Kuřecí kung pao s karamelem
Španělský ptáček
V 50. letech 20. století přišel na scénu hovězí závitek s náplní takovou, jakou ji známe dnes – pěkně s buřtem, kyselou okurkou a vajíčkem.
Podobné recepty jako Španělský ptáček
Segedínský guláš V. recept
Vůbec mi recepty autora připomínají hospodskou stravu minulého století v tom horším slova smyslu. Samá náhražka, žádné pomazlení se surovinami byť i kvalitními. Samá náhražka, žádné pomazlení se surovinami byť i kvalitními.
Podobné recepty jako Segedínský guláš V.
Perníkové kuličky
Tohle je takřka starobylý recept z repertoáru slovutného českého kuchaře minulého století Viléma Vrabce. Jemné, decentní, jednoduché, české.
Podobné recepty jako Perníkové kuličky
Turecká snídaně
Míchaná vejce k snídani jsou jistota, ale co kdybyste vyzkoušeli něco lepšího? Například tato ztracená vejce, která se připravují již od 15. století.
Podobné recepty jako Turecká snídaně
Dortík s citrónovou příchutí a mandarinkami recept ...
Člověk peče čtvrt století něco z hladké mouky a po čtvrt století najednou přešaltuje na hrubou a vydrží mu to dalších 20 let! Já jsem učinila nedávno takovou zkušenost s bramboráky. Z nouze jsem je udělala z polohrubé mouky a připadaly mi daleko lepší. Fakt ale je, že jsme koupili výjimečně dobré br
Podobné recepty jako Dortík s citrónovou příchutí a mandarinkami ...
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Něco málo o pohance a proč je dobré se ji naučit používat: začala se u nás pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byly tehdy nazýváni Pohané, proto název pohanka. Na Slovensku Tataři a tak se jí říká tatarka.
Podobné recepty jako Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Kaldoun
kaldou je oblébené jídlo v naší rodině tradované od prababičky, takže z předminulého století. Jíme ho coby hlavní jídlo, do kterého je ještě přidá muškátový oříšek, uvaří květák a hlavně spousta strouhankových kulatých knedlíčků-(strouhanka, vejce a mléko). Chutná již 4. generaci.
Podobné recepty jako Kaldoun
Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty
Podle legendy vznikly nudle udon v Japonsku už ve 13. století, když se objevily mlýny na obilí. Nudle udon se vyrábějí z pšeničné mouky a poznáte je podle žluté barvy. Hodí se do polévky i stir fry pokrmů z jednoho woku.
Podobné recepty jako Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty
Vánočka z třeného kynutého těsta recept
Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekl
Podobné recepty jako Vánočka z třeného kynutého těsta
Tatarák recept
Podle historiků jídla vznikl tatarský biftek na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kde se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí. Tehdy se mu ovšem říkalo americký biftek, ale protože se k tomuto jídlu podávala ještě tatarská omáčka, získalo po čase název tatarský bi
Podobné recepty jako Tatarák
Chirashi sushi
Jak chirashi sushi, tak po světě slavnější maki sushi má své kořeny v Japonsku v 18. století. Chirashi neboli rozházené sushi je v podstatě miska sushi rýže s přísadami, které se do ní přimíchávají nebo se na ni položí.
Podobné recepty jako Chirashi sushi
Rajská polévka
Kuchyně ve středověku – co všechno se jedlo a pilo ve 14. století. Ingredience receptu. 1 lžíce másla 1,5 lžíce hladké mouky 1 rajský protlak 1 střední cibule 3 kuličky nového koření 3 kuličky černého pepře 1 bobkový list 1 hřebíček pažitka sůl cukr tymián voda; Způsob přípravy. Rajská polévka je je
Podobné recepty jako Rajská polévka
Hovězí na pivě
Hovězí na pivě - recept: Tento recept jsem našel v jedné opravdu staré kuchařce. Je to recept z 18. století a tehdy věděli, jak vařit, aby to bylo dobré. Musel jsem to
Podobné recepty jako Hovězí na pivě
Gazpacho – autentický recept na španělskou studenou ...
Studená zeleninová polévka zahušťená chlebovou střídkou má ve Španělsku tradici několik století. Verzí gazpacha je mnoho, asi jako v Česku postupů na svíčkovou omáčku, ale základy jsou jasně dané.
Podobné recepty jako Gazpacho – autentický na španělskou studenou ...
Pohanková bábovka s brusinkami
Ještě na konci 19. století patřila pohanka mezi stěžejní potravinu v horských oblastech. Dařilo se jí na méně úrodných polích Beskyd a na rozdíl od ostatních obilovin obsahovala zdraví prospěšný draslík, hořčík a vápník. Je také přirozeně bezlepková.
Podobné recepty jako Pohanková bábovka s brusinkami
Spaghetti alla Carbonara po italsku
Spaghetti alla Carbonara po italsku - recept: Do osolené vody dáme vařit těstoviny. Na pánvi smažíme do křupava na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu (pokud je libová, tak na oleji (a) nebo
Podobné recepty jako Spaghetti alla Carbonara po italsku
Halászlé – maďarský rybí kotlík
Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Mich
Podobné recepty jako Halászlé – maďarský rybí kotlík
Fish & chips
Fish and chips je britská klasika, pokrm, který vznikl už v 19. století a stále se těší velké oblibě. Jedná se o rybu osmaženou v těstíčku a hranolky, obojí zakápnuté octem. Jídlo se tradičně servíruje v novinovém kornoutu, vy si ho můžete dát třeba do hrnečku.
Podobné recepty jako Fish & chips