Nabídka
Přidej

Století recept

Sdílejte obsah s přáteli

Století recepty, které budete milovat. Vyberte si ze stovek receptů na Století, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Století. Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Století receptů z čech i ze světa. Dobrou chuť!

Hovězí Stroganoff
Uložit recept!
recepty
recepty

Hovězí Stroganoff

...objevil v ruských kuchařkách někdy v polovině 19 století. Dost pravděpodobně jej pojmenovali podle...

Sýrová roláda
Uložit recept!
recepty
recepty

Sýrová roláda

...mnozí ji pamatujeme již ze 70. let minulého století. Ale pořád je pro mnohé královnou studené...

Croquembouche
Uložit recept!
recepty
recepty

Croquembouche

...jeden z představitelů haute kuchyně z počátku 19. Století. Tradičně crocambushi sloužil při velkých...

Trojtěsto, místo lístkového recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Trojtěsto, místo lístkového recept

Trojtěsto, místo lístkového. Hodnocení receptu je 4.7. 4.7 10×. Ohodnoťte recept. Všechny tři suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, necháme chvíli odpočinout a pak vyválíme. Můžeme plnit sladkou i slanou náplní jako závin nebo…. Olina-preclik. Moučníky Ostatní 15 názorů. 1/5.

Podobné recepty jako Trojtěsto, místo lístkového

Kyselo recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Kyselo recept

4.9 20×. Ohodnoťte recept. Ke staročeskému kyselu potřebujete chlebový kvas. Není to polévka, ale plnohodnotné jídlo plné vitaminů a živin. Kyselo podle tohoto receptu, jak…. spagetka.

Podobné recepty jako Kyselo

Piškotové těsto recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Piškotové těsto

Piškotové těsto je nejznámější a nejrychlejší těsto na dortové korpusy. Nebo přidáním přísad jako je třeba kakao, drobné ovoce, nastrouhané mandle nebo ořechy, můžeme rychle připravit lehký a nadýchaný koláč. ( celý recept) Piškotové těsto je nejznámější a nejrychlejší těsto na dortové korpusy. Nebo

Podobné recepty jako Piškotové těsto

Hovězí Stroganoff recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Hovězí Stroganoff

Podle wikipedie, se stroganoff poprvé objevil v ruských kuchařkách někdy v polovině 19 století. (celý recept) Jestliže nechcete použít svíčkovou nebo panenku, můžete zkusit mleté hovězí maso. Podle wikipedie, se stroganoff poprvé objevil v ruských kuchařkách někdy v polovině 19 století. Dost pravděp

Podobné recepty jako Hovězí Stroganoff

Mandlové sušenky kurabíja

Narodily se nejspíš v 7. století n.l. v íránské provincii Tabríz a o pár století později si je zamilovala i turecká otomanská kuchyně.

Podobné recepty jako Mandlové sušenky kurabíja

Švarcvaldský dort

Klasika z hloubi minulého století a stálice německé i středoevropské tradiční cukrařiny je absolutně retro. A tím i znovu velmi žádaná – spojení vláčného čokoládového těsta, šlehačky a višní či třešní je totiž dokonalé a rozhodně by nemělo upadnout v zapomnění! do 1 hodiny. 1 dort porce.

Podobné recepty jako Švarcvaldský dort

Tiramisu
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Tiramisu

Tradiční italský dezert, chtělo by se říct. Chyba lávky! Do osmdesátých let minulého století byste tiramisu nenašli ani v Itálii, ani nikde jinde. Kombinace kávy a smetanového sýra si ale rychle našla své příznivce po celém světě.

Podobné recepty jako Tiramisu

Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou

Jeden z vrcholných restauračních kousků sedmdesátek a osmdesátek minulého století, který hrdinně evokoval kuchyni starého mocnářství, často troskotal na plátku nekvalitního a tuhého masa, marně suplujícího křehké roštěnky a znemožňujícího klasickou úpravu jako minutka. Stačí sáhnout po pořádném hově

Podobné recepty jako Hovězí roštěná po vídeňsku se smaženou cibulkou

Salát Caesar s vejci a avokádem
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Salát Caesar s vejci a avokádem

PRIMA TIP: Původní salát Caesar vytvořil v mexické Tijuaně italský restauratér Caesare Cardini ve 20. letech minulého století stylem z nouze ctnost – zásoby restaurace byly totiž vypleněné po oslavách státního svátku. Jeho základními stavebními kameny jsou římský salát, vejce s lehce tekutými žloutk

Podobné recepty jako Salát Caesar s vejci a avokádem

Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou ...

Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou. Ačkoliv vejce znali lidé od doby, kdy chovali slepice a holandskou omáčku pravděpodobně už ve středověku, spojit obé napadlo až kuchaře v 19. století. Přesná historie ikony nedělních snídaní však není známá. Zatímco historikové hledají první z

Podobné recepty jako Zastřené vejce Benedikt s odlehčenou holandskou omáčkou ...

Halušky s brynzou a slaninou

Tradiční pokrm slovenské kuchyně má kořeny patrně už v 17. století a stále se těší velké oblibě. Bramborové halušky s brynzou, cibulkou a dozlatova opečeným špekem a slaninkou jsou totiž naprosto vynikající.

Podobné recepty jako Halušky s brynzou a slaninou

Sladký rohlík  loupák recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Sladký rohlík loupák recept

Sladký rohlík patří do skupiny jemného pečiva pro vysoký obsah tuku a cukru. Je to sortiment sladkého pečiva vhodný ke snídani nebo dětem na přesnídávku. Z části mouky, vody a přidáním cukru a droždí vyrobíme kvásek. Po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vymísíme středně tuhé elastické těsto.….

Podobné recepty jako Sladký rohlík loupák

Smoothie SÍLA ŽIVOTA recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Smoothie SÍLA ŽIVOTA recept

1940 - 1950. Prodejny zdravé výživy, zejména na Západním pobřeží Spojených států, začaly uvádět na trh husté ovocné nápoje (pyré) ve 30.letech 20.stol., s původem zejména z Brazílie. V meziválečném období 40.let min.století pak knižní vydavatelství Blendor vydalo knihu s recepty pro banánová a anana

Podobné recepty jako Smoothie SÍLA ŽIVOTA

recept internet
recept internet

Kuře generála Tso

Kuře generála Tso. První oficiální záznamy receptu pochází až z 20.století, kdy v jedné americké restauraci začal toto jídlo připravovat kuchař tchajwanského původu. Jaké jsou tedy přesné kořeny tohoto jídla, není snadné určit. Naopak je ale snadná jeho příprava, takže si ho zcela určitě zařadíte do

Podobné recepty jako Kuře generála Tso

Vepřové výpečky se zelím

Vepřové výpečky se zelím - recept: Původně se tento recept dělal jen z bůčku, až na konci minulého století se začalo přidávat i dietnější maso. Poměr je tedy čistě na Vás, nám tento

Podobné recepty jako Vepřové výpečky se zelím

Salát Caesar s kuřetem
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Salát Caesar s kuřetem

Proslulý salát Caesar z 30. let 20. století se připisuje restauratérovi Caesarovi Cardinimu. V původní verzi sice maso nebylo, ale dnes je právě kuřecí maso oblíbeným doplňkem tohoto výtečného obědového salátu. do 30 minut.

Podobné recepty jako Salát Caesar s kuřetem

Řezy rafaelo  hrnkové recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Řezy rafaelo hrnkové recept

Suroviny na těsto smíchat a nalít na vymazaný a vysypaný plech. Posypat posypkou (smíchaný kokos s cukrem). Péct 25-30 minut a po vyndání z trouby hned polít šlehačkou, těsto se zatáhne. Když je málo šlehačky, zředím ji mlékem. Buchta je výborná, není suchá a vydrží dlouho vláčná.

Podobné recepty jako Řezy rafaelo hrnkové

Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem

Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem. Soufflé má své jméno podle francouzského slova souffler, nafouknout se. Vzniklo na konci 18. století, když francouzští kuchaři začali experimentovat s cukrovím ze sněhu z bílků. První publikované recepty (sladké i slané varianty) jsou z úplného začátku 19

Podobné recepty jako Čokoládové soufflé s lískooříškovým ganášem

Kuřecí kung pao s karamelem

Tahle dobrota je u nás pro celé generace spojena se 70. léty minulého století, kdy do nudné normalizační kuchyně zasáhl horký asijský vítr. Kuřecí kung pao s karamelem | Recepty na Prima Fresh

Podobné recepty jako Kuřecí kung pao s karamelem

recept internet
recept internet

Španělský ptáček

V 50. letech 20. století přišel na scénu hovězí závitek s náplní takovou, jakou ji známe dnes – pěkně s buřtem, kyselou okurkou a vajíčkem.

Podobné recepty jako Španělský ptáček

Segedínský guláš V. recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Segedínský guláš V. recept

Vůbec mi recepty autora připomínají hospodskou stravu minulého století v tom horším slova smyslu. Samá náhražka, žádné pomazlení se surovinami byť i kvalitními. Samá náhražka, žádné pomazlení se surovinami byť i kvalitními.

Podobné recepty jako Segedínský guláš V.

Perníkové kuličky
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Perníkové kuličky

Tohle je takřka starobylý recept z repertoáru slovutného českého kuchaře minulého století Viléma Vrabce. Jemné, decentní, jednoduché, české.

Podobné recepty jako Perníkové kuličky

Turecká snídaně
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Turecká snídaně

Míchaná vejce k snídani jsou jistota, ale co kdybyste vyzkoušeli něco lepšího? Například tato ztracená vejce, která se připravují již od 15. století.

Podobné recepty jako Turecká snídaně

Dortík s citrónovou příchutí a mandarinkami recept ...

Člověk peče čtvrt století něco z hladké mouky a po čtvrt století najednou přešaltuje na hrubou a vydrží mu to dalších 20 let! Já jsem učinila nedávno takovou zkušenost s bramboráky. Z nouze jsem je udělala z polohrubé mouky a připadaly mi daleko lepší. Fakt ale je, že jsme koupili výjimečně dobré br

Podobné recepty jako Dortík s citrónovou příchutí a mandarinkami ...

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

Něco málo o pohance a proč je dobré se ji naučit používat: začala se u nás pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byly tehdy nazýváni Pohané, proto název pohanka. Na Slovensku Tataři a tak se jí říká tatarka.

Podobné recepty jako Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

Kaldoun
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Kaldoun

kaldou je oblébené jídlo v naší rodině tradované od prababičky, takže z předminulého století. Jíme ho coby hlavní jídlo, do kterého je ještě přidá muškátový oříšek, uvaří květák a hlavně spousta strouhankových kulatých knedlíčků-(strouhanka, vejce a mléko). Chutná již 4. generaci.

Podobné recepty jako Kaldoun

recept internet
recept internet

Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty

Podle legendy vznikly nudle udon v Japonsku už ve 13. století, když se objevily mlýny na obilí. Nudle udon se vyrábějí z pšeničné mouky a poznáte je podle žluté barvy. Hodí se do polévky i stir fry pokrmů z jednoho woku.

Podobné recepty jako Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty

Vánočka z třeného kynutého těsta recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Vánočka z třeného kynutého těsta recept

Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „štědrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekl

Podobné recepty jako Vánočka z třeného kynutého těsta

Tatarák recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Tatarák recept

Podle historiků jídla vznikl tatarský biftek na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kde se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí. Tehdy se mu ovšem říkalo americký biftek, ale protože se k tomuto jídlu podávala ještě tatarská omáčka, získalo po čase název tatarský bi

Podobné recepty jako Tatarák

Chirashi sushi
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Chirashi sushi

Jak chirashi sushi, tak po světě slavnější maki sushi má své kořeny v Japonsku v 18. století. Chirashi neboli rozházené sushi je v podstatě miska sushi rýže s přísadami, které se do ní přimíchávají nebo se na ni položí.

Podobné recepty jako Chirashi sushi

Rajská polévka recept
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Rajská polévka

Kuchyně ve středověku – co všechno se jedlo a pilo ve 14. století. Ingredience receptu. 1 lžíce másla 1,5 lžíce hladké mouky 1 rajský protlak 1 střední cibule 3 kuličky nového koření 3 kuličky černého pepře 1 bobkový list 1 hřebíček pažitka sůl cukr tymián voda; Způsob přípravy. Rajská polévka je je

Podobné recepty jako Rajská polévka

recept internet
recept internet

Hovězí na pivě

Hovězí na pivě - recept: Tento recept jsem našel v jedné opravdu staré kuchařce. Je to recept z 18. století a tehdy věděli, jak vařit, aby to bylo dobré. Musel jsem to

Podobné recepty jako Hovězí na pivě

Gazpacho – autentický recept na španělskou studenou ...

Studená zeleninová polévka zahušťená chlebovou střídkou má ve Španělsku tradici několik století. Verzí gazpacha je mnoho, asi jako v Česku postupů na svíčkovou omáčku, ale základy jsou jasně dané.

Podobné recepty jako Gazpacho – autentický na španělskou studenou ...

recept internet
recept internet

Pohanková bábovka s brusinkami

Ještě na konci 19. století patřila pohanka mezi stěžejní potravinu v horských oblastech. Dařilo se jí na méně úrodných polích Beskyd a na rozdíl od ostatních obilovin obsahovala zdraví prospěšný draslík, hořčík a vápník. Je také přirozeně bezlepková.

Podobné recepty jako Pohanková bábovka s brusinkami

recept internet
recept internet

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Spaghetti alla Carbonara po italsku - recept: Do osolené vody dáme vařit těstoviny. Na pánvi smažíme do křupava na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu (pokud je libová, tak na oleji (a) nebo

Podobné recepty jako Spaghetti alla Carbonara po italsku

Halászlé – maďarský rybí kotlík

Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Mich

Podobné recepty jako Halászlé – maďarský rybí kotlík

Fish & chips
Uložit recept!
recept internet
recept internet

Fish & chips

Fish and chips je britská klasika, pokrm, který vznikl už v 19. století a stále se těší velké oblibě. Jedná se o rybu osmaženou v těstíčku a hranolky, obojí zakápnuté octem. Jídlo se tradičně servíruje v novinovém kornoutu, vy si ho můžete dát třeba do hrnečku.

Podobné recepty jako Fish & chips

Naši partneři