Suroviny
- kachní stehna
- čerstvé švestky cca 15 ks
- cibule 2 ks
- badyán 2 ks
- skořice 1 lžička
- tymián 1 hrst
- rozmarýn 1/2 hrsti
- česnek 4 stroužky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Do pekáče nebo litinové pánve dejte rozkrojené vypeckované švestky, na měsíčky nakrájené cibule, celé oloupané stroužky česneku, 2 hvězdičky badyánu, tymián a rozmarýn. Nyní vše posypte mletou skořicí a osolte.
- Kachní stehna omyjte a papírovou utěrkou osušte. Nyní je osolte, opepřete a položte na švestky s cibulí a spol. Na maso ještě můžete položit snítky tymiánu a rozmarýnu.
- Vše nyní trochu podlijte vodou, přiklopte poklicí nebo alobalem a dejte péct asi na 90 až 120 minut, podle velikosti stehen.
- Po této době maso odkryjte, mělo by být už pěkně měkké. Teplotu trouby zvyšte na 190 stupňů a vše pečte ještě asi 30 minut dozlatova. Během této doby stehna přelévejte výpekem, případně ještě podlévejte vodou. Dejte pozor, aby se švestky, cibule a česnek nezačaly připalovat.
- Upečená kachní stehna se švestkami podávejte ideálně s bramborovými plackami smaženými na sádle.