Suroviny
- lněná semínka (zlaté) 30 g (asi 5 lžic)
- ovocná šťáva 3/4 l
- citronová šťáva 2 lžíce
- máta
- borůvky (nebo jahody) 50 g
Postup přípravy
- Lněná semínka umixujte na elektrickém mlýnku na kávu – jde to na něm nejlépe a nejrychleji, lepší způsob jsem zatím neobjevila.
- Dejte je do džbánu s ovocnou šťávou, vodou, citronovou šťávou a mátovými lístky a nechte v ledničce nejméně 2 hodiny, ale klidně i déle – jde o to, aby se ze lněného semínka začaly uvolňovat prospěšné slizové látky, které jsou jednak fantastické pro střevní systém, ale způsobí i našlehanou strukturu nápoje.
- Poté vše společně umixujte. Při mixování přidejte i ovoce, kterého můžete samozřejmě přidat mnohem více – podle sezony a chutě.