Velmi oblíbený moučník mého bratra. A nejen jeho!
těsto | |
---|---|
0.5 kelímku | olej |
1 špetka | sůl |
2 ks | vejce |
0.8 kelímku | cukr krystal |
2 kelímky | polohrubá mouka |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva |
1 balíček | skořicový cukr |
1 kelímek | bílý jogurt |
náplň | |
máslo | |
cukr moučka | |
skořice mletá | |
mletý mák | |
čerstvé nebo kompotované švestky | |
drobenka | |
0.5 kelímku | cukr krystal |
1 kelímek | hrubá mouka |
4 lžíce | máslo ( nebo tuk ) |
Smícháme mouku s polovinou prášku do pečiva, špetkou soli, skořicovým cukrem, přilijeme olej, 2 celá vejce, bílý jogurt a vypracujeme těsto. Drobenku vypracujeme z mouky, cukru a změklého másla. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem. Stejnoměrně ho rozetřeme a poklademe švestkami slupkou dolů, můžeme použít i švestky kompotované. Jemně posypeme mletou skořicí a vše zasypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem podle chuti. Makovou náplň poklademe několika plátky másla. Nakonec makové řezy posypeme drobenkou. Makové řezy se švestkami dáme do vyhřáté trouby na 180 °C péct asi na 30 minut. Před podáváním necháme moučník vychladnout.
Recept na makový závin krok za krokem
Makový závin jako od babičky. S naším návodem se nemusíte bát ani přípravy kynutého těsta. S těstem se dobře pracuje, netrhá se. A tak věříme, že vás výsledek potěší.
Recept na makovec krok za krokem
Vyzkoušejte recept na výborný makovec, který je velmi jemný, vláčný a takto vydrží i několik dní, pokud nezmizí ze stolu hned po upečení.
autor liddduska
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena