Recept na dušené masové koule z vepřového masa s uzeným, které podáváme s pepřovou omáčkou jako hlavní chod.
3 stroužky | česnek |
2 ks | vejce |
2-3 lžíce | máslo |
1 ks | houska |
2 ks | šalotka |
100 ml | smetana ke šlehání |
200 g | uzené maso |
1 hrst | čerstvá petrželka |
400 g | vepřové maso |
4-5 lžic | nakládaný zelený pepř |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
zeleninový vývar | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Vepřovou kýtu a uzené maso nakrájíme na kousky a společně na masovém strojku umeleme. Housku nalámeme na čtvrtiny, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a na másle necháme zesklovatět. Omytou petrželku jemně usekáme. Nakládaný zelený pepř necháme okapat. Umletou masovou směs podle chuti osolíme, opepříme a promícháme s vymačkanou máčenou houskou, vejci a vychladlou cibulkou s česnekem. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a vše řádně propracujeme. Směs necháme v chladu 30 minut odležet. Z masové směsi tvoříme mokrýma rukama knedlíčky o velikosti vlašského ořechu, které opečeme ze všech stran na oleji. Pak vše podlijeme malým množstvím vývaru a zvolna dusíme asi 15 - 20 minut. Podušené masové koule vyjmeme z výpeku a uchováme na teple. Do šťávy vmícháme okapaný zelený pepř a vše krátce orestujeme, zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a povaříme. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme. Masové koule s uzeným masem rozdělíme na porce, přelijeme pepřovou omáčkou a podáváme s přílohou podle vlastní obliby. Hodí se opečené nebo vařené brambory, ale i těstoviny.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
8 tipů, jak připravit masové závitky
Osvědčené recepty na závitky z kuřecího, vepřového, hovězího i mletého masa. Pokud tápete nad tím, co k dnešnímu obědu, vrhněte se právě na závitky. Jsou vděčnou volbou a v lehčí verzi je stačí doplnit zeleninovým salátem. V sytější podobě podáváme s rýží, vařenými brambory nebo bramborovou a jinou zeleninovou kaší či pyréčkem.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena