Do pekárny nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a vsypeme mouku, do které uděláme důlek, nasypeme droždí a zaprášíme ho cukrem. Pekárnu zapneme na program těsto a necháme zpracovat a vykynout.
Mezitím oloupeme žampiony a nakrájíme na silnější plátky.
V pánvi rozehřejeme máslo, žampiony na něm osmahneme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Když jsou měkké, vyjmeme je na talíř a necháme oschnout.
Z vykynutého těsta vyválíme tenkou placku, kterou dáme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce ji potřeme olivovým olejem a rajským protlakem. Rovnoměrně posypeme oreganem a bazalkou.
Na takto připravený základ rovnoměrně rozložíme plátky anglické slaniny a nakonec poklademe vychladlými žampiony.
Troubu předehřejeme na 170° C. Plech s pizzou vložíme do vyhřáté trouby na 15 minut. Poté jej vyjmeme, pizzu posypeme strouhaným sýrem a dáme ještě na 10 minut zapéct.
Před podáváním žampionovou pizzu s těstem z domácí pekárny posypeme čerstvou nasekanou bazalkou.