Vyzkoušejte snadný recept na lososa naloženého v zázvorové marinádě, kterého připravujeme jako minutku. Lososa podáváme s citronovým máslem, které chuť ryby výborně doladí.
4 porce | losos s kůží |
marináda | |
---|---|
3 stroužky | česnek |
2 lžíce | čerstvý zázvor |
2-3 lžíce | rostlinný olej |
3 lžíce | sójová omáčka tamari |
podle potřeby | |
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
máslo | |
125 g | máslo |
0.5 lžičky | citronová kůra |
1 lžíce | citronová šťáva |
1 lžička | čerstvá petrželka |
na ozdobu | |
lime |
Porce lososa s kůží očistíme a naložíme do marinády připravené ze strouhaného zázvoru, oleje, utřeného česneku a Tamari omáčky. Lososa necháme v chladu asi 2 hodiny odležet. Mezitím si připravíme citronové máslo. Změklé máslo utřeme s nastrouhanou citronovou kůrou a solí do hladka. Poté za stálého míchání přikapáváme citronovou šťávu a nakonec vmícháme drobně nasekanou petrželku. Máslo necháme v chladu zpola ztuhnout a potom z něj tvarujeme pomocí lžičky kuličky, které uchováme v lednici. Lososa vyjmeme z marinády, osušíme a zlehka osolíme a opepříme. Na malém množství oleje pečeme rybu nejdříve kůží dolů, dokud nezezlátne (to trvá asi 4 - 5 minut) a poté porce otočíme a krátce dopečeme. Takto připraveného lososa na zázvoru zakryjeme ještě na 3 minuty alobalem a můžeme servírovat. Porce lososa ozdobíme plátkem limetky a podáváme s citronovým máslem a zeleninou. Vhodnou přílohou jsou brambory připravené na oblíbený způsob.
Fotorecept krok za krokem na pečeného lososa s chutnou zeleninovou směsí. Šťavnaté rybí maso, řapíkatý celer, mrkev, hrášek, bylinky a kousek másla, tak málo stačí k vynikajícímu, třeba i vánočnímu, kpokrmu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena