Pokud jste porcovali vepříka na zabíjačce, nebo právě vykostili větší kus vepřové kotlety, využijte kosti k přípravě pečené pochoutky.
3 lžičky | grilovací koření |
1.5 kg | vepřová žebírka |
3 lžičky | česneková sůl |
podle potřeby | |
---|---|
olivový olej | |
příloha | |
čerstvá zelenina |
Vepřová žebra (nejlépe, když jsou na nich větší zbytky masa), potřeme olivovým olejem, okořeníme česnekovou solí a posypeme grilovacím kořením. Necháme v chladu uležet. Jestliže nemáme česnekovou sůl, utřeme česnek se solí a žebra potřeme čerstvou česnekovou směsí. Vepřových žeber můžeme použít i větší množství, než je uvedeno. Na dno pekáče nalijeme trochu olivového oleje a rozetřeme ho. Okořeněná a uleželá žebra vložíme do pekáče a dáme péci do trouby. pečeme při 150 °C asi 90 minut dozlatova. Během pečení žebra poléváme vypečenou šťávou, můžeme mírně podlít vodou. Vepřová žebra, která nebyla důkladně zbavena masa, bývají šťavnatá a podlévat je nemusíme. Pro chuť a více šťávy můžeme společně se žebry naložit a péci i malý kousek bůčku nebo krkovice. Vepřová žebra lze připravit i na grilu. Upečená žebra podáváme s chlebem a zeleninou. Ten, komu nevadí okusování kostí, si určitě pochutná.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena