Mražené filety z aljašského lososa necháme pozvolna rozmrazit v lednici. Pak rybu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Česnek a chilli papričky očistíme a jemně nasekáme. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na jemné proužky. Čerstvý koriandr nasekáme nadrobno. Velký pomeranč oloupeme a jednotlivé měsíčky zbavíme slupek a pecek. Očištěný ledový salát natrháme na kousky.
Lososa potřeme olejem a na suché pánvi pečeme kůží dolů asi 4 - 5 minut dozlatova. Pak rybu obrátíme a krátce dopečeme. Z lososa sloupneme kůži, maso rozdělíme na menší kousky a uchováme na teple.
Připravíme si zálivku. K výpeku z lososa přidáme lžíci oleje, na kterém zpěníme česnek a chilli papričky. Vše slijeme do misky a ihned vmícháme nasekaný čerstvý koriandr, 2 lžíce pomerančové šťávy a vývaru.
Nahřáté tortilly potřeme rajčatovou salsou, poklademe kousky salátu, na který rozložíme lososa, jemně nakrájenou cibulku a několik dílků pomeranče. Vše pokapeme pikantní pomerančovou zálivkou a tortillu přehneme nebo svineme do kornoutu.
Pikantní tortilly s lososem, pomerančem a salátem podáváme teplé jako chuťovku, ale postačí i jako hlavní chod.