Z teplého mléka, soli, 2 lžiček cukru a 30 g droždí zaděláme kvásek a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Jakmile máme nádherně vzdušný kvásek, tak přidáme 2 žloutky, balíčky vanilkového cukru, 80 g krupicového cukru, 150 g teplého rozpuštěného sádla (ne vřelého), polohrubou mouku, hladkou mouku, citronovou kůru a trošku rumu. Zaděláme těsto, které nesmí lepit, jakmile se nám dělají ne těstě bubliny, tak dáme mísu s těstem na teplé místo a při občasném malém prohnětení vařečkou necháme těsto pěkně kynout asi 50 minut.
Po vykynutí si těsto vyklopíme na vál a uždibujeme malé kousky, ze kterých uděláme kuličky, které dáme na plech na pečící papír a dnem skleničky vytlačíme do kuliček jamku, takže se nám kuličky pěkně roztáhnou do koláčku. Jamky plníme jakoukoliv náplní, makovou, tvarohovou a šimlem (to je dohromady tvaroh i mák). Sádlové koláčky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Doba pečení závisí od trouby.
Jsou opravdu výborné. Sádlové koláčky už stačí jen ocukrovat a nechat si chutnat.