Pekáček vymažeme máslem. Dýni oloupeme a zbavíme ji měkké části se semeny. Pevnou dužinu nakrájíme na hranolky nebo kostičky a v páře vaříme asi 8 min. Mezitím si uvaříme vejce.
Dýni vyrovnáme do pekáčku ochutíme solí, chilli a grilovacím kořením. Poklademe plátky vajec, které také osolíme a opepříme.
Cibuli jemně nasekáme, osolíme a osmažíme na másle. Přidáme do pekáče. Posypeme jemně sekaným estragonem nebo petrželkou, případně řeřichou a strouhaným sýrem.
Smetanu ochutíme prolisovaným česnekem, strouhaným muškátovým oříškem, pepřem a grilovacím kořením a celý pekáč s tím přelijeme a zapečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Zapékanou dýni podáváme jako hlavní chod se šťouchanými brambory.