Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí uzené klobásky s pivními preclíky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Pro zkušené
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

KLOBÁSKY ZE ZABÍJAČKY Poměr surovin: 65% libového vepřového masa, 35% tučného vepřového masa Koření na 10kg uzených klobás: 20g mletého pepře, 25g utřeného česneku, 10g mletého kmínu, 4g majoránky, 6g dusičnanu draselného, 6g práškového cukru, 200g soli Maso zbavíme blan, šlach, kůže, chrupavek a roztřídíme na libové a tučné. Tučné maso nakrájíme na 1/2 cm a libové na 1 cm velké kostky, odděleně je osolíme směsí (jedlá sůl s 3% dusičnanu draselného a 3% práškového cukru). Na 1 kg nakrájeného masa dáme 20g zamíchané solné směsi, přidáme koření (část na libové a část na tučné maso), masa odděleně promícháme a dáme do nádob, povrch umačkáme, přiložíme čisté prkénko a lehce zatížíme. Po 3-5 dnech se podíváme jestli je maso dostatečně naložené (po naříznutí větší kostky masa musí být uvnitř na celém řezu stejně růžově červená, jinak necháme ještě 1-2 dny uležet). Pokud je maso dostatečně uleželé, z libového masa vezmeme 1/3 a 2x jemně umeleme na strojku, přendáme do větší mísy, přilijeme trochu pitné vody (asi 1/2 váhy mletého masa) a pořádně propracujeme. Do směsi vpracujeme zbývající kostky libového masa. Nakonec přidáme tučné maso a mícháme jen tolik, aby bylo v prejtu rovnoměrně rozmíchané. Prejt plníme do tenkých vepřových střev, která musí být předem vyškrábáním zbavená vnitřní sliznicové části. Naplněná střívka odkrajujeme asi po 40 cm, jejich konce zmáčkneme tak, aby střívka k sobě přilnula a uprostřed je překroutíme, a tím vytvoříme klobásu podobnou párku vážící asi 300g. Takto připravené necháme do druhého dne dozrát, pak je dáváme do dobře vyhřáté udírny a udíme asi 1/2 hodiny jasným plamenem, pak oheň zasypeme a klobásky douzujeme hustým teplým kouřem. Asi po 2 hodinách mají tmavě zlatou barvu a jsou vyuzené. PRECLÍKY (asi 40 kousků) 1 hrnek piva, lžíce krupicového cukru, necelá kostka droždí, 3 hrnky polohrubé mouky, sůl, 2 žloutky, 1/2 kostky Hery, trocha piva na potření, mák a hrubá sůl na posypání Ze 4 lžic piva, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme zbytek mouky se špetkou soli. Přidáme žloutky, zbytek piva, vlahý rozpuštěný tuk a kvásek. Zaděláme vláčné těsto, zakryjeme ho a necháme v teple vykynout. Těsto pak rozdělíme na stejné velké kousky, rozválíme ja na tenké válečky a upleteme malé preclíky. Přendáme je na plech s pečícím papírem, potřeme je pivem a posypeme mákem nebo hrubou solí. V troubě vyhřáté na 180°C je upečeme dozlatova.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

ladislava.jankovska |28. ledna 2016
No mňam! Odpovědět
Fíííra |7. listopadu 2015
K základnímu koření můžeme podle chuti přidat tymián, muškátový oříšek, sladkou i pálivou papriku. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!