Staňte se našimi fanoušky na:

Domácí vanilkový extrakt

Autor receptu: orlíček (133 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
10× přidáno do oblíbených

Ingredience

Pracovní postup:

Výroba vanilkového extraktu je velmi snadná. Základní surovinu jsou vanilkové lusky. Vanilka se podélně rozřeže nebo poseká na malé kousky a zalije alkoholem. Základní obecně používaný poměr je 25 tobolek (cca 100g) na 1 litr alkoholu (vodka, rum, lih a pod), tzn 10% vanilky. Na některých trzích se lze výjimečně setkat i s vanilkovým extraktem dvou, nebo tří násobné koncentrace (20 nebo 30%). Takto zpracované vanilkové lusky se 6 měsíců luhují. Poté je potřeba lusky vyjmout a extrakt vyfiltrovat. Pokud je to žádoucí, lze použít hrubší filtr, díky kterému v extraktu zůstanou vanilkové zrníčka. Jejich přítomnost je pouze otázkou estetickou, na kvalitu extraktu by neměla mít vliv. Skladování a životnost extraktu Vanilkový extrakt lze několik let skladovat na suchém, temném a chladném místě. Při dodržení vhodných skladovacích podmínek by měl získávat na kvalitě. Časem se v láhvi může vytvářet usazenina, která ale není na závadu. Dávkování U 10% extraktu (podle tohoto receptu) se doporučuje používat cca 30ml extraktu na 1kg suroviny. U extraktu koncentrace 30% stačí pouze 10ml na 1kg suroviny.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

yuzum |22. ledna 2014
ukládám :) Odpovědět
T3r3z |15. dubna 2013
Zajímavé :-) Odpovědět
orlíček |1. března 2013
Vanilka, Madagaskar, extra dlouhá, 20 lusků Vanilka Bourbon vypěstována na Madagaskaru, je díky své jedinečné kvalitě nejvíce ceněnou vanilkou. Lusky dodávame ve vakuovém balení, mají délku 18-22cm. Minimální trvanlivost vanilky v nepoškozeném obalu je 12 měsíců. Cena s DPH: 579.00 Kč vanilkové-lusky.cz..... Je to myslím nevetší množsví a při této délce vám těch 20 lusků bude stačit a možná to bude i sinější, než 10% extrakt - to znamená, že, podle receptu, je toto množství na nějakých 35 kilo suroviny... Odpovědět
Bagorz |1. března 2013
Je to hezké,ale při jednom lusku za 50kč trochu drahé.25krát 50 je 1250+1 litr alkoholu min.za 100kč. Odpovědět
evca.purkarojc |28. února 2013
Až budu zase něco skoušet takskusím tohle !Děkuju za tip Odpovědět
Tea |28. února 2013
Opravdu zajímavé, až budu péct vyzkouším. Odpovědět
slavuska |28. února 2013
zajímavé Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!