Staňte se našimi fanoušky na:

Mražené rybízové dezerty

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

ZMRZLINA 1/2kg bílého rybízu, 1/2 l smetany 33%, 15 dkg pískového cukru, asi 5 žloutků (12,5dkg), 2 dkg hroznového cukru a 75 ml vody V kastrůlku přivedeme k varu vodu s cukrem, oddělíme 1/3 a necháme mírně zchladnout, přilijeme k syrovým žloutkům a rozmícháme. Pak přilijeme k teplé cukrové směsi a znova promícháme, šleháme dokud nevychladne. Smetanu šleháme ne úplně dotuha, ale musí být pevná a vmícháme do vychladlé žloutkové hmoty. Pak naplníme srnčí hřbet vyložený mikrotenem a dáme do mrazničky, necháme zamrazit do druhého dne. Po vyndání necháme 10-15 minut povolit při pokojové teplotě, nakrájíme na řezy a rozdělíme na talířky. Ozdobíme bílým rybízem. */ Rybíz můžeme přidat i do šlehačkové hmoty, těsně před zamrazením. SORBET 1/2kg černého rybízu, 90g pískového cukru, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce medu, 4 lžíce vodky, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce práškové želatiny, 4 lžíce vody, černý rybíz na ozdobu Oba druhy cukru zalijeme asi 2dl vody a za stálého míchání povaříme, až se cukr úplně rozpustí. Přidáme černý rybíz a krátce povaříme, necháme zchladnout a rozmixujeme, případně ještě propasírujeme přes síto. Želatinu namočíme do 4 lžic studené vody a necháme nabobtnat, pak rozehřejeme v mikrovlnce na nízký stupeň a vmícháme s vodkou, medem a citronovou šťávou do rybízové hmoty. Nalijeme do nějaké nádoby a dáme do mrazničky, za občasného zamíchání necháme aspoň hodinu mrazit. Když ještě není hmota úplně zmrzlá, rozmixujeme a znova dáme do mrazničky, necháme nejméně 3 hodiny mrazit. Po vyndání necháme sorbet lehce povolit, na talířek vykrojíme kuličky a ozdobíme rybízem. */ Množství cukru a citronové šťávy přizpůsobíme kyselosti rybízu. **/ Místo vodky můžeme dát rybízový likér nebo rybízovou medovinu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

ladislava.jankovska |30. listopadu 2015
Velká bašta, velký obdiv. Zmrzlina je oříšek i pro mnohem starší kuchařky Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!