Staňte se našimi fanoušky na:

Jehněčí maso na 3 způsoby

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

S BRUSINKOVOU OMÁČKOU 1 kg jehněčího masa, 100 g anglické slaniny, 5 stroužků česneku, 4 větvičky rozmarýnu, olivový olej, sůl - Omáčka = 2 dl portského vína, 2 lžíce másla, 2 lžíce brusinkové zavařeniny Maso potřeme rozmačkaným česnekem a solí, dáme ho do pekáčku a podlijeme trochou olivového oleje a vody. Přidáme nakrájenou slaninu a rozmarýn, pekáček přikryjeme a pečeme asi 45 minut na 150°C. Během pečení maso občas podlijeme a otočíme. Před koncem pečení odkryjeme, hotové maso vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme stát ve vypnuté troubě. Přebytečný tuk a slaninu z pekáčku slijeme a už dál nepoužijeme. Do pekáčku přilijeme trochu horké vody a napečenou šťávu odvaříme. Přidáme portské, brusinkovou zavařeninu a máslo, necháme přejít varem a přecedíme. Maso nakrájíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme. Vhodnou zeleninovou přílohou jsou jarní fazolky povařené ve slané vodě. S ARTYČOKY 1,2kg jehněčího masa, 4 artyčoky, 250g brambor, 2 šalotky, 1 sklenka suchého bílého vína, 25g strouhaného pecorina, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce bílého vinného octa, hrst nakrájené listové petržele, 1 stroužek česneku, olivový olej, mletý pepř, sůl Jehněčí maso nakrájíme na kousky a namočíme asi na 30 minut do vody s octem (2 lžíce vody a 2 lžíce octa). Pak maso osušíme, osolíme, opepříme a osmahneme s nakrájeným česnekem ve velké pánvi na oleji. Zvýšíme teplotu, přilijeme větší část vína a tekutinu zredukujeme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Připravíme si artyčoky, rozkrojíme je na čtvrtky a pokapeme citronovou šťávou. Maso přendáme do pekáče, přidáme 4 lžíce oleje a trochu vína, maso obložíme kostičkami brambor, kolečky cibule a čtvrtkami artyčoků, zasypeme strouhaným pecorinem a nakrájenou petrželkou. Osolíme, opepříme a pečeme asi 40 minut na 180°C. Během pečení občas promícháme a přelijeme vypečenou štávou, případně teplou vodou. Artyčoky - příprava této zeleniny (zejména čištění), je pracnější, ale ve výsleku jsou lepší, než sterilované. Tuhé vnější listy a špičky listů odstřihneme, ostrým nožem seřízneme i vršek každého artyčoku a pokapeme citronovou šťávou, stonek oloupeme. KARÉ NA PORTSKÉM VÍNĚ 1kg jehněčích kotlet vcelku (z plecka nebo části mezi kýtou a hřbetem), 6 šalotek, 1 sklenka červeného portského vína, 1 sklenka masového vývaru, 4 větvičky čerstvého tymiánu, olivový olej, trochu balsamico octa, mletý pepř, sůl Ve velké pánvi osmahneme na olivovém oleji ze všech stran celý kus jehněčího masa, aby se masové póry uzavřely. Maso přeložíme do pekáče, potřeme olejem, osolíme, opepříme, poklademe čerstvým tymiánem a pečeme asi 40 minut na 180°C. Pak maso vyndáme, zabalíme do alobalu a dáme zpátky do trouby, kterou vypneme. Šťávu z pekáče přelijeme do misky a dáme stranou. Zbytek výpeku v pekáči přelijeme vínem a vývarem, přidáme oloupané a nakrájené šalotky, zakápneme balsamicem, přilijeme šťávu z misky a na malém plameni necháme tekutinu zredukovat asi na polovinu. Pokud je třeba, omáčku podle chuti přisolíme. Upečené maso nakrájíme na porce, upravíme na talíře a přelijeme omáčkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!