Staňte se našimi fanoušky na:

Zelnice z bílého hlávkového zelí ( vlastní)

Autor receptu: ladislava.jankovska (121 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

V jižních Čechách se polévce z kyselého nebo hlávkového zelí říkalo zelnice. Samozřejmě byla bez masa, neboť důchodci si nemohli moc vyskakovat. Vlastně ani lehce povyskočit. Ale to nám nechybělo. Snědli jsme všechno, co nám bylo předloženo a ještě jsme se nacpali ovocem přímo na zahradě. Cibuli zpěníme na oleji do zlatova, přidáme mletou papriku a hned vložíme nakrájené zelí z 1/2 hlávky. Zalijeme půllitrem vody, přidáme kmín, trochu soli, lžíci octa, lžíci cukru a steakové koření. Uvaříme al dente. Zvlášť uvaříme do měkka brambory. Na sádle připravíme jíšku. K zelí přilijeme potřebné množství vařící vody. Přidáme brambory i s vodou a vmícháme jíšku. Necháme přejít varem za stálého míchání. Nakonec připravíme smetanu do hrnku a přidáme několik lžic horké polévky. Pak pomalu vléváme do polévky a mícháme. Pokud je třeba dochutit, přidáme potřebné.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!