Staňte se našimi fanoušky na:

Pravý pařížský dort s krájecí polevou

Autor receptu: makysek1989 (1 recept)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 30 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
17× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Den předem- surovinya postup na pařížský krém: Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Jakmilejdeme plnit dort, vysleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci hned po vyndání z lednice, tj. dobre vychlazené. Krém je vyšlehaný, jakmile drží hezký tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýcháná šlehačka, bude to opravdu hutna kalorická bomba!!!:-D Na objemu nabude tak o 2-3 cm nad původní hladinu šlehaček. Den předem, nebo v den D ráno - suroviny na korpuc 21 cca 22cm: Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme ale ne moc. Pak po jednom přidáme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dve lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášek do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypane zavírací formy o průměru 21 cca 22 cm a dáme péct na 20 minut na horkovzuch do vyhřáté treouby na 180 °C. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout. (péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedeme nožem a oddělíme od formy a pomalu sundáme pečící papír.) Krájecí poleva: 200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžíc vody a za průběžného míchání čokoládu rozpustíme. Na závěr přidáme kousek másla cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno,přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní.Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme ,vyndáme z vodnílázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda při teplotě 30°, tj. vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortě i na bocích. Použijeme dlouhý nůž nebo paletku. Vychladlý korpus oddělíme nožem od stěn formy, oddělíme od pečícího papíru, pokud jsme ho pekli na něm a podložíme kolečkem pevného papíru (výkres, ...). Vrátíme zpět do zavírací formy. Karton nám pak poslouží jako pevná podložka pro přenesení dortu na mřížku k polévání a pak na podnos k servírování. Do uzavřené formy s korpusem rozprostřeme vyšlehaný pařížský krém a urovnáme do roviny. Dáme vychladit, stačí třeba hodinku. Potom formu objedeme nožem, a odstraníme ráfek a připravenou polevu správne teploty polijeme dort, včetně jeho boku. Množství podle receptu bude tak akorát i na nešikovné tahy bokem. Doporučuji si pod dort rozprostřít dostatečně velký pečící papír, případně podložit plechem, aby okolí bylo snadněji uklidit. Na závěr vyšleháme poslední načatou šlehacku nebo celou to je jedno s cukrem a ozdobíme dort.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Lenny |19. září 2013
fajné Odpovědět
planeta |19. září 2013
nechala bych se pozvat, jistě moc dobré Odpovědět
daramacho |18. září 2013
dobré Odpovědět
b* |17. září 2013
like Odpovědět
mamca595|25. řijna 2013
ukládám a vyzkouším, pařížák milujeme :-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!