Staňte se našimi fanoušky na:

Příprava piškotového těsta

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Vejce rozklepneme a s velkou pečlivostí oddělíme bílky. Nesmí obsahovat žádnou stopu žloutků, jinak neušleháme tuhý sníh. Proto se doporučuje rozklepnout jedno vejce po druhém přes hranu šálku. Pokud se nám přece jen dostane do bílku trocha žloutku, dá se většinou beze zbytku vyndat kouskem skořápky. Pokud se nám to nepodaří, nemůžeme bílek do piškotu použít. Abychom ušlehali tuhý sníh, nesmí na míse ani šlehacích metlách zůstat žádné zbytky tuku. Aby byl výsledek dobrý můžeme přidat lžíci citronové šťávy nebo lžičku octa - na chuť moučníku to nemá vliv. Hned jak je sníh dostatečně tuhý, zašleháme do něj postupně cukr. Potom opatrně vmícháme žloutky. Smícháme všechny zbývající přísady. Většinou kromě mouky potřebujeme i škrobovou moučku. S moukou smícháme i přísady pro zvýraznění chuti, jako je sůl, kakao a vanilkový cukr. Prášek do pečiva můžeme do piškotu přidat, ale není to nezbytně nutné. Směs prosejeme a pokud jsou v receptu uvedeny mleté ořechy, přimícháme je teď. Všechno opatrně smícháme s vaječnou hmotou a teď už nesmíme těsto míchat, protože bychom z něj vytlačili zašlehaný vzduch a ten dělá piškot správně nadýchaný. Měli bychom myslet i na to, že piškot je potřeba dát péct hned! Formu vymazávávme při pečení piškotového těsta jen na dně nebo dno vyložíme pečícím papírem (pergamenem). Pokud používáme prášek do piškotu Biskuit-apart (dovoz Německo-Rakousko), nemusíme oddělovat žloutky a bílky. Rada: Nejvýhodnější umístění moučníků v troubě je na prostředním roštu, abychom na plech či na formu viděli okénkem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!