Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyGratinované brambory
Albert logoAlbert logo
  • Gratinované brambory
Gratinované brambory

Gratinované brambory

Velmi snadné
0-15 minut
4/5
Česká
Příloha

Ingredience6 porcí

6 porcí
  • Česnek 3 strouž.
  • Smetana ke šlehání 500 ml
  • Mléko 500 ml
  • Brambory 1,5 kg
  • Sýr Gruyère 150 g
  • Česnek 3 strouž.
  • Smetana ke šlehání 500 ml
  • Mléko 500 ml
  • Brambory 1,5 kg
  • Sýr Gruyère 150 g

Příprava

1
Nejdřív si předehřeju troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupám a nastrouhám je na struhadle na asi tři milimetry tenké plátky.
2
Do hrnce naliji smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedu k jemnému varu. Teprve pak přidám plátky brambor, nechám je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce.
3
Děrovanou naběračkou brambory vyjmu z mléka a polovinu jich naskládám do zapékací mísy a zasypu polovinou sýra. Přidám druhou polovinu brambor.
4
Z mléka a smetany vyndám česnek a naběračkou brambory zaliji tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypu sýr. Peču pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýším teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.
1
Nejdřív si předehřeju troubu na 190 °C. Brambory pečlivě oloupám a nastrouhám je na struhadle na asi tři milimetry tenké plátky.
2
Do hrnce naliji smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedu k jemnému varu. Teprve pak přidám plátky brambor, nechám je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce.
3
Děrovanou naběračkou brambory vyjmu z mléka a polovinu jich naskládám do zapékací mísy a zasypu polovinou sýra. Přidám druhou polovinu brambor.
4
Z mléka a smetany vyndám česnek a naběračkou brambory zaliji tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch nasypu sýr. Peču pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýším teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Tip
    Gratinované brambory jsou moc dobré, když je okořením čerstvou šalvějí nebo tymiánem. Dobrý je i pepř.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 8 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 15 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě dnes

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 8 dní

Od 24.04.2024 do 30.04.2024

Platný ještě 15 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.