Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKohout na víně
Albert logoAlbert logo
  • Kohout na víně
Kohout na víně

Kohout na víně

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience4 porce

4 porce
  • Olej olivový 5 plž
  • Slanina vcelku 200 g
  • Kohout celý 1 ks
  • Pepř
  • Tymián sušený 1/2 člž
  • Sůl
  • Koňak 100 ml
  • Bobkový list 2 ks
  • Cibule 4 ks
  • Mouka hladká 3 plž
  • Vývar kuřecí 500 ml
  • Rajský protlak 2 plž
  • Žampiony 400 g
  • Česnek 3 strouž.
  • Červené víno 750 ml
  • Olej olivový 5 plž
  • Slanina vcelku 200 g
  • Kohout celý 1 ks
  • Pepř
  • Tymián sušený 1/2 člž
  • Sůl
  • Koňak 100 ml
  • Bobkový list 2 ks
  • Cibule 4 ks
  • Mouka hladká 3 plž
  • Vývar kuřecí 500 ml
  • Rajský protlak 2 plž
  • Žampiony 400 g
  • Česnek 3 strouž.
  • Červené víno 750 ml

Příprava

1
V litinovém kastrolu rozehřejte polovinu oleje a opékejte 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndejte děrovanou lžící a odložte na talíř. Vypečený tuk nechte v hrnci, rozehřejte ho a po částech opékejte kohouta. Přidejte koňak či armagnac, přiveďte k varu, aby se odpařil alkohol.
2
Troubu rozehřejte na 200 °C. Kohouta osolte, opepřete, přidejte bobkový list, tymián a kolem masa rozložte cibuli a chvíli poduste na plotně. Pak maso poprašte moukou, otočte ho ke dnu a duste pár minut. Přilijte vývar a třetinu vína, přiklopte a dejte do trouby.
3
Za 20–30 minut maso obraťte, přidejte opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijte další dávkou vína. Troubu ztlumte na 170 °C a nechte zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijte další víno, aby byl kohout skoro ponořený. Netrpěliví můžou zvýšit teplotu, maso bude dřív hotové, ale vyplatí se péct ho opravdu pomalu a několik hodin, až je pěkně měkké a šťavnaté.
4
Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndejte z pekáče maso a na plotně tekutinu svařte. Na posledních pár minut přidejte houby.
5
Podávejte s opečenými bramborami.
1
V litinovém kastrolu rozehřejte polovinu oleje a opékejte 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndejte děrovanou lžící a odložte na talíř. Vypečený tuk nechte v hrnci, rozehřejte ho a po částech opékejte kohouta. Přidejte koňak či armagnac, přiveďte k varu, aby se odpařil alkohol.
2
Troubu rozehřejte na 200 °C. Kohouta osolte, opepřete, přidejte bobkový list, tymián a kolem masa rozložte cibuli a chvíli poduste na plotně. Pak maso poprašte moukou, otočte ho ke dnu a duste pár minut. Přilijte vývar a třetinu vína, přiklopte a dejte do trouby.
3
Za 20–30 minut maso obraťte, přidejte opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijte další dávkou vína. Troubu ztlumte na 170 °C a nechte zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijte další víno, aby byl kohout skoro ponořený. Netrpěliví můžou zvýšit teplotu, maso bude dřív hotové, ale vyplatí se péct ho opravdu pomalu a několik hodin, až je pěkně měkké a šťavnaté.
4
Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndejte z pekáče maso a na plotně tekutinu svařte. Na posledních pár minut přidejte houby.
5
Podávejte s opečenými bramborami.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 27.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 5 dní

Od 27.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.