Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyHouskové knedlíky
Albert logoAlbert logo
  • Houskové knedlíky
Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Snadné
46-60 minut
3/5
Česká
Příloha

Ingredience6 porcí

6 porcí
  • Máslo
  • Mouka hrubá 150 g
  • Houska 4 ks
  • Sůl 1 člž
  • Mléko 200 ml
  • Vejce 2 ks
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Máslo
  • Mouka hrubá 150 g
  • Houska 4 ks
  • Sůl 1 člž
  • Mléko 200 ml
  • Vejce 2 ks
  • Vaječný žloutek 1 ks

Příprava

1
Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v těstě zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
2
Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
3
Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
4
Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.
1
Nejlépe jeden den staré housky nakrájím hodně ostrým nožem na pravidelné kostičky. Housky v těstě zařídí to, co jinak udělají kvasnice – knedlíky budou přiměřeně kypré.
2
Ve velké míse smíchám hrubou mouku se solí, nakrájenou houskou, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto míchám opatrně, aby se housky nerozdrolily. Těsto je spíš řídké.
3
Plátno namočím, vyždímu a pomažu vychlazeným máslem. Mokrou rukou vytvaruju a uhladím z těsta šišku, položím ji na plátno, zamotám a z obou stran uvážu provázkem jako jitrnici. Dám ji do vařící vody v širokém kastrolu.
4
Knedlík vařím po jedné straně dvacet minut, otočím ho a vařím stejně dlouho. Vyndám ho z kastrolu a z plátna, a pokud ho hned servíruju, nakrájím ho tenkou bílou nití (nit podložím pod šišku, obejmu ji a překřížím). Pokud knedlík plánuju jíst až druhý den, nekrájím ho, ale po uvaření párkrát propíchnu vidličkou, aby z něj vyšla pára.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Když dělám knedlík k omáčce, přidám do těsta špetku prášku do pečiva, aby byl měkčí a víc sál. Ke špenátu nebo k zelí se zase více hodí knedlík tužší, na který stačí samotné housky.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 10 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 5 dní

Od 20.03.2024 do 26.03.2024

Platný ještě 10 dní

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.