Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJablečno-hruškový koláč s vlašskými ořechy
Albert logoAlbert logo
  • Jablečno-hruškový koláč s vlašskými ořechy
Jablečno-hruškový koláč s vlašskými ořechy

Jablečno-hruškový koláč s vlašskými ořechy

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience1 porce

1 porcí
  • Hruška 4 ks
  • Jablko 4 ks
  • Citron 2 ks
  • Cukr krupicový 55 g
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Skořice mletá 1,5 člž
  • Likér ořechový 2 plž
  • Zázvor mletý 1 člž
  • Vlašské ořechy 110 g
  • Cukr třtinový 1 plž
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Zakysaná smetana 200 g
  • Mouka hladká 400 g
  • Cukr moučkový 75 g
  • Máslo 200 g
  • Hruška 4 ks
  • Jablko 4 ks
  • Citron 2 ks
  • Cukr krupicový 55 g
  • Vanilkový lusk 1 ks
  • Skořice mletá 1,5 člž
  • Likér ořechový 2 plž
  • Zázvor mletý 1 člž
  • Vlašské ořechy 110 g
  • Cukr třtinový 1 plž
  • Vaječný žloutek 1 ks
  • Zakysaná smetana 200 g
  • Mouka hladká 400 g
  • Cukr moučkový 75 g
  • Máslo 200 g

Příprava

1
Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a dobře vychlazené máslo smíchejte do směsi připomínající strouhanku – ideálně to jde v robotu. Nechte jej puštěný a postupně přilévejte 60 ml ledové vody, abyste získali hladké těsto. Vytvarujte je do kulatého disku a dejte na 30 minut chladit.
2
Mezitím udělejte náplň. Do velkého hrnce dejte kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrabaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejměte z ohně a nechte zchladnout.
3
Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte asi ¼ a tu dejte zpět do lednice, zbytek těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na dalších 10–15 minut chladit. Pak přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte pečicími fazolemi a pečte 20 minut dozlatova.
4
Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a smíchejte je s třtinovým cukrem a extra moukou.
5
Upečený základ koláče vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ořechovou směs a na ni dejte hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeberte nebo přeceďte vše přes cedník).
6
Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválejte do tloušťky 5 mm, nakrájejte z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskněte ji k těstu na bocích, pak vše potřete vaječnou směsí a pečte 20–25 minut dozlatova.
7
Servírujte teplé se zakysanou smetanou.
8
TIP: Do koláče můžete použít i naše šmoulí jablíčka. Více o nich se dozvíte v obsáhlé reportáži.
1
Nejprve udělejte těsto: mouku, cukr a dobře vychlazené máslo smíchejte do směsi připomínající strouhanku – ideálně to jde v robotu. Nechte jej puštěný a postupně přilévejte 60 ml ledové vody, abyste získali hladké těsto. Vytvarujte je do kulatého disku a dejte na 30 minut chladit.
2
Mezitím udělejte náplň. Do velkého hrnce dejte kousky hrušek, jablek, šťávu z obou citronů, cukr, likér, skořici, zázvor, semínka vyškrabaná z vanilkového lusku a 125 ml vody a přiveďte k varu. Vařte asi 12 minut, aby ovoce změklo, ale nerozpadalo se. Sejměte z ohně a nechte zchladnout.
3
Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 20 cm. Z těsta oddělte asi ¼ a tu dejte zpět do lednice, zbytek těsta vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie do tloušťky 5 mm, těstem vyložte dno i boky formy. Dno propíchejte vidličkou a dejte na dalších 10–15 minut chladit. Pak přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte pečicími fazolemi a pečte 20 minut dozlatova.
4
Mezitím nasekejte ořechy nahrubo a smíchejte je s třtinovým cukrem a extra moukou.
5
Upečený základ koláče vyndejte z trouby, na dno rozprostřete ořechovou směs a na ni dejte hruškovou (je-li v ní stále ještě příliš tekutiny, část odeberte nebo přeceďte vše přes cedník).
6
Odebranou čtvrtinu těsta rovněž vyválejte do tloušťky 5 mm, nakrájejte z něj 20 proužků a udělejte z nich ozdobnou poklici na koláč. Přitiskněte ji k těstu na bocích, pak vše potřete vaječnou směsí a pečte 20–25 minut dozlatova.
7
Servírujte teplé se zakysanou smetanou.
8
TIP: Do koláče můžete použít i naše šmoulí jablíčka. Více o nich se dozvíte v obsáhlé reportáži.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě dnes

Od 10.04.2024 do 16.04.2024

Platný ještě 8 dní

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 22 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě dnes

Od 10.04.2024 do 16.04.2024

Platný ještě 8 dní

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě dnes

Od 02.04.2024 do 16.04.2024

Platný ještě 22 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.