Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyTradiční svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Albert logoAlbert logo
  • Tradiční svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Tradiční svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Tradiční svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Svíčková, základ české kuchyně. Překvapte manžela, když ji připravíte lépe než tchyně. Naučíme vás ji krok za krokem včetně domácího houskového knedlíku.
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Hlavní chod

Ingredience6 porcí

6 porcí
  • Máslo 220 g
  • Hovězí svíčková 1 kg
  • Sůl
  • Slanina vcelku 60 g
  • Pepř
  • Celer 150 g
  • Mrkev 2 ks
  • Petržel 2 ks
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Nové koření 4 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Brusinky kompotované 1 plž
  • Smetana ke šlehání 200 ml
  • Pepř celý 10 ks
  • Mouka hladká
  • Vývar zeleninový 200 ml
  • Zakysaná smetana 200 g
  • Mouka hrubá 400 g
  • Voda perlivá 250 ml
  • Vejce 1 ks
  • Rohlík 5 ks
  • Máslo 220 g
  • Hovězí svíčková 1 kg
  • Sůl
  • Slanina vcelku 60 g
  • Pepř
  • Celer 150 g
  • Mrkev 2 ks
  • Petržel 2 ks
  • Citronová šťáva 1 plž
  • Nové koření 4 ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Brusinky kompotované 1 plž
  • Smetana ke šlehání 200 ml
  • Pepř celý 10 ks
  • Mouka hladká

Příprava

1
Očistěte 1 kg svíčkové nebo zadního hovězího, osušte a prošpikujte 60 g slaniny nakrájené na špalíky. Poté maso důkladně osolte a opepřete.
2
Kořenovou zeleninu očistěte, nastrouhejte nahrubo na struhadle a promíchejte s 1 lžící citronové šťávy.
3
Maso vložte do velkého hrnce se silným dnem, zasypte zeleninou, přisypte 10 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Vložte do lednice do dalšího dne odležet.
4
Druhý den podlijte maso 200 ml vývaru, vložte ho do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte asi 4–5 hodin do změknutí, dle tvaru a velikosti masa.
5
Maso vyjměte ze zeleniny a nechte na prkénku odpočinout. Z hrnce vyndejte veškeré kusy pevného koření, vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
6
Vzniklou omáčku opět prohřejte na mírném plameni.
7
V misce rozšlehejte 200 ml zakysané smetany a vlijte ji do omáčky. Vše pomalu provařte 15 minut. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
8
Na houskový knedlík nakrájejte 5 starších rohlíků na kostičky, opečte je na 20 g másla a nechte vychladnout.
9
Do mísy nasypte 400 g hrubé mouky, přidejte 1 rozšlehané vejce a 250 ml sodovky s rozpuštěnou 1 lžičkou soli. Vařečkou zpracujte v hladké a lesklé těsto, které se nepřichytává na strany mísy.
10
Vzniklé těsto rozdělte na 2 díly a z nich na lehce pomoučeném válu vytvarujte 2 podlouhlé šišky. Vložte je do osolené vroucí vody a na nízkém plameni vařte 25 minut.
11
Uvařené knedlíky vyjměte z vody a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
12
Nakrájejte na plátky, naservírujte na talíř, přelijte smetanovou omáčkou a přidejte 1–2 plátky hovězího masa. Už se vám sbíhají sliny? Dobrou chuť.
1
Očistěte 1 kg svíčkové nebo zadního hovězího, osušte a prošpikujte 60 g slaniny nakrájené na špalíky. Poté maso důkladně osolte a opepřete.
2
Kořenovou zeleninu očistěte, nastrouhejte nahrubo na struhadle a promíchejte s 1 lžící citronové šťávy.
3
Maso vložte do velkého hrnce se silným dnem, zasypte zeleninou, přisypte 10 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy. Vložte do lednice do dalšího dne odležet.
4
Druhý den podlijte maso 200 ml vývaru, vložte ho do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte asi 4–5 hodin do změknutí, dle tvaru a velikosti masa.
5
Maso vyjměte ze zeleniny a nechte na prkénku odpočinout. Z hrnce vyndejte veškeré kusy pevného koření, vmíchejte 1 lžíci brusinek a vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
6
Vzniklou omáčku opět prohřejte na mírném plameni.
7
V misce rozšlehejte 200 ml zakysané smetany a vlijte ji do omáčky. Vše pomalu provařte 15 minut. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
8
Na houskový knedlík nakrájejte 5 starších rohlíků na kostičky, opečte je na 20 g másla a nechte vychladnout.
9
Do mísy nasypte 400 g hrubé mouky, přidejte 1 rozšlehané vejce a 250 ml sodovky s rozpuštěnou 1 lžičkou soli. Vařečkou zpracujte v hladké a lesklé těsto, které se nepřichytává na strany mísy.
10
Vzniklé těsto rozdělte na 2 díly a z nich na lehce pomoučeném válu vytvarujte 2 podlouhlé šišky. Vložte je do osolené vroucí vody a na nízkém plameni vařte 25 minut.
11
Uvařené knedlíky vyjměte z vody a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
12
Nakrájejte na plátky, naservírujte na talíř, přelijte smetanovou omáčkou a přidejte 1–2 plátky hovězího masa. Už se vám sbíhají sliny? Dobrou chuť.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o kořenové zelenině měli vědět
    U kořenové zeleniny zpracováváme především kořen. Tato zelenina nám dodává celou řadu vitaminů, minerálů a vlákniny. Vláknina může mít pozitivní vliv na naše trávicí ústrojí. U kořenové zeleniny můžete také zpracovávat nať. A to buď ve formě pesta, nebo vývarů.
  • Jak udělat svíčkovou zdravější
    Smetanu ke šlehání nahraďte zakysanou smetanou. Svíčková bude pikantnější a o kousek zdravější. Část mouky v knedlících můžete nahradit pšeničnými otrubami, které jsou významným zdrojem nerozpustné vlákniny. Rohlíky v knedlících můžete nahradit celozrnným pečivem. Slaninu na prošpikování vybírejte co nejvíce libovou. Máslo nahraďte kvalitním rostlinným olejem.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 19 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 5 dní

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 19 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.