Čočku uvařte podle návodu na obalu. Makrely zbavte hlav, kolem páteře nařízněte, rozevřete jako knihu, vyjměte celou páteř i zbylé kosti a stáhněte...
více o Čočka s uzenou makrelou a grepem
Brambory uvařte ve slupce doměkka, asi 30 minut. Slijte je a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno nebo prolisujte v bramborovém...
více o Lokše
Z pomela okrájejte tuhou slupku a vyloupejte jednotlivé dílky dužniny. Granátové jablko rozkrojte na poloviny, dejte řeznou stranou do dlaně a nejlépe...
více o Salát s pomelem a uzenou rybou
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na menší kousky (cca velikost sousta nebo na nudličky), které dáme do misky, osolíme, zaprášíme uzenou paprikou a...
více o Nugetky s uzenou paprikou
Žampiony očistíme a opatrně odstraníme nohy, které buď pokrájíme do směsi, kterou budeme plnit klobouky steakových žampionů, nebo je dáme upéct...
více o Portobello s uzenou mozzarellou
Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, na plátky pokrájený řapík celeru a pokrájenou uzenou krkovičku. Po osmažení přidáme a...
více o Čočková polévka s uzenou krkovičkou
Rozinky propláchněte horkou vodou, zalijte rumem a nechte nabobtnat. Žloutky, cukr a máslo utřete do světlé pěny. Smetanu s kostkami cukru mírně...
více o Staročeské hnětýnky
Plátky masa po stranách nakrojíme, naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme, zlehka posypeme majoránkou a potřeme rozetřeným česnekem. Necháme...
více o Jednoduché staročeské plátky se žampiony
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, naklepeme a jemně osolíme.
Z uvedených...
více o Jednoduché pivní staročeské řízky
Houby očistíme a podle potřeby opereme. Nakrájené na kostičky je podusíme na trošce másla, až se vypaří voda.
Vychladlou směs přidáme do mouky,...
více o Staročeské houbové šišky
Všechny tyto suroviny smícháme dohromady. Pokud těsto bude řídké, přidáme mouku.
Připravíme si vál a z těsta si vyvalujeme placky a zvolna pečeme na...
více o Lokše (langoše)
Máslo a rybu používáme zhruba v množství 100g másla na 150g rybího masa.
Uzenou rybu zbavíme kůže a kostí, cibuli oloupeme a obojí dáme do mixeru....
více o Máslová pěna s uzenou rybou
Kroupy na dvě hodiny namočíme do studené vody, pak uvaříme doměkka a scedíme.
Na drobně pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova,...
více o Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Rajčata vložím na minutu do vařící vody a poté z nich sundám slupku. Pak rajčata dusím asi 15 minut, až se dokonale rozvaří, přidám máslo a sůl....
více o Nudle s rajčaty - staročeské krajové jídlo
Utřete vejce s cukrem, ostatní ingredience promíchejte a přidejte je do směsi. Vyválejte těsto, ze kterého vykrájíte typické tvary pro zázvorky,...
více o Staročeské zázvorky
Krkovičku nakrájíme na větší kostky, osolíme. Na oleji opečeme pokrájenou cibuli, přidáme maso, koření a restujeme asi 35 minut ve vlastní šťávě ...
více o Staročeské kostky
Čínské nudle připravíme podle návodu. Upečené kachní maso nakrájíme na kousky (možno i s kůžičkou).
Nakrájíme cibuli (větší množství, asi 1 cibule na...
více o Čínské nudle s kachnou
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme nelepivé těsto.
Vyválíme placky...
více o Lokše s povidly
Slaninu rozškvaříme s olejem a na ni osmažíme cibulku do zlatova. Hovězí opečeme na cibuli. Podlijeme 1/2 litrem vývaru a přidáme jemně umletý jalovec...
více o Staročeské hovězí na jalovci
Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv....
více o Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
Z mouky, mléka, žloutku a soli uděláme těsto na noky a necháme odpočinout. Brambory oloupat, nakrájet na menší kostky a uvařit v osolené vodě doměkka....
více o Staročeské přesbidlo
Brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme pokrájené vymačkané zelí, osolíme, posypeme moukou a vypracujeme těsto. Ihned ho rozdělíme na kousky, ze...
více o Bramborové lokše s povidlím
Metličkou důkladně vyšleháme vejce s mlékem, moukou, osolíme a opepříme. Na rozehřátý olej vlijeme polovinu vaječné hmoty, když začne tuhnout...
více o Omeleta s uzenou makrelou
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a...
více o Staročeské zelníky s bramborami