Čerstvý hrášek obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamín A, z minerálních látek hodně hořčíku a draslíku. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit maso.
Bílý chřest oloupejte škrabkou na brambory nebo speciální škrabkou na chřest. Loupejte od hlavičky směrem dolů. Mladý zelený chřest loupat nemusíte.
Hrášek vsypeme do vývaru, přidáme celer a vaříme doměkka. Pak umixujeme i s vývarem, vlijeme do hrnce
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. V hrnci na rozpuštěném másle cibulku zesklovatíme, přidáme horkou
Hrášek zalijeme horkou vodou a dáme stranou. Na másle a kapkou olivového oleje orestujeme nakrájenou
Nakrájenou cibuli orestujeme na másle. Přilijeme vývar a vsypeme hrášek. Podle chuti osolíme a opepříme
Na přepuštěném másle si orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, kterou necháme zezlátnout. Poté přidáme
Nejprve orestujte na másle cibuli a bílou část pórku. Přidejte hrášek, promíchejte, osolte, opepřete
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm na drobno nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme nakrájenou
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. V hrnci na rozpuštěném másle cibulku zesklovatíme, přidáme horkou
přidáme smetanu a ještě povaříme, pokud se nám zdá krém Krém podáváme s toastovým chlebem osmahlým na másle
Ještě než začnete vařit polévku, rozehřejte troubu na 180°C, na plech rozprostřete kousky rohlíku, pokapejte