Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční šoldra

Šoldra nebo také muřin je tradiční velikonoční chléb slezské kuchyně, který se připravuje a jí na Velikonoční neděli. Šoldra/szołdra je starý polský výraz pro šunku. Název zůstal, suroviny se lety změnily jen nepatrně.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

15. 2. 2010 20:04

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Nutriční hodnoty

Energie29 463 kJ / 7 042 kcal
Bílkoviny212,10 g
Tuky331,84 g
Vláknina36,72 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 7,84 g
Sůl18,75 g
Sacharidy783,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Recept jsem asi před 10 léty dostala od kolegyně v práci a od té doby jsem si jej upravovala tak, aby mi vyhovoval.

Těsto se může dělat i v pekárně, ale v tom případě se určitě musí snížit množství droždí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

27. 3. 2024 08:38

U nás tiež iba údená klobása...:-8 Ale o kúsok ďalej zapekajú iba údené mäso.:-D

cathleen cathleen (moderátorka)

27. 3. 2024 08:28

Merylas: no vidíš :-) a my bydleli také ve stejné oblasti, a zapékalo se zase pouze libové uzené :-D Co rodina,, to trochu jiný recept.

Merylas Merylas (moderátorka)

26. 3. 2024 20:20

I když jsem ze stejného kraje, tak u nás se v kynutém těstě zapékala pouze vinná klobása.:-K

Iriska Iriska

9. 4. 2021 11:09

grizzyon: Tahle šoldra se nedrolí. Jenom horní díl plátkuje, protože se vyválí, nastrouhá se na ni tuk a znovu se překládá. Snad je to tím, že se do ní přídává ještě ten nastrouhaný tuk a tím je dost mastná.

grizzyon

8. 4. 2021 16:46

Xendy1- jsem taky z Doubravy ( z Dumbrove ). Akorát je teď už skoro celá pobouraná, tedy náš rodinný domek a domek babičky na Špluchově. ;-(

grizzyon

8. 4. 2021 16:43

Taky pocházím z Orlové a jsem vůbec překvapený, kolik lidí má povědomost a lahůdce jménem šoldra.
Peču ji pouze na Velikonoce a snad proto vždy bádám, jak dosáhnout nejlepšího výsledku. Proto se zde ptám, jak zařídit, aby se šoldra co nejméně nebo vůbec drolila. Moc děkuju za rady.
:-?:-)

xendy1 xendy1

3. 4. 2021 12:05

Šoldra nesmí chybět na žádném velikonočním stole /Doubrava u Orlové/:-K

Šárka

16. 3. 2016 14:46

letos na velikonoce tento recept vyzkouším dělala kdysi tyto šoudry moje babička a byly bezva pocházím taky z Orlové:-))

Iriska Iriska

31. 3. 2013 18:57

Marta Bajerová: Nene, vajíčko se do toho těsta vůbec nedává. Používám vajíčko jenom na potření před pečením.

Marta Bajerová

31. 3. 2013 00:44

Tam není potřeba vajíčko?

tejaja tejaja

26. 3. 2013 20:21

Tak u nás na Zemplíne sa názvom "šovdra" označuje čisté bravčové stehno, ktoré bolo iba nasolené a vyúdené, mám 2 šovdry v chladničke, čakajú na Veľkú noc :-D

senbja

26. 3. 2013 20:04

Já ji také léta peču, ale trochu jsem si ji přizpůsobila.
Do těsta na šoldru balím moravské klobásky, případně jiné, domácí.
Je to dobré pohoštění pro koledníky, i chutná svačina nebo večeře obzvláště pro muže.:-)senbja@seznam.cz

Iriska Iriska

6. 4. 2012 19:41

sikezka: Doufám, že ti bude chutnat jak od maminky.:-K

sikezka

6. 4. 2012 19:31

Konečně jsem to našla. Vždy jsem tento "chleba" pekla s maminkou. Ta mi, ale náhle umřela recept mi tady nenechala.;-(
Takže díky za recept :-K

Věrka.

14. 9. 2010 16:17

Jé, to se mě líbí, to by mě určitě moc chutnalo. bude asi brzy i u nás.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: velikonoční soudra soudra šoudra recept recepty šoudra velikonočni recepty šouldra velikonoční šoudry těsto na šoldru velikoniční šoudra šoudry zajímavé velikonoční recepty šouldry souldry recept těsto na soudry vynikající šoldra recept šoudra souldra recept szoldra šoudra s uzenym maso těsto na šouldry

Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, sůl, cukr, olej, maso uzené, tuk 100%, kabanos, klobása zapékací, maso uzené, tuk, mouka

TopRecepty.cz

Velikonoční šoldra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/71N1