Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní kvašáky

Oblíbená konzevace okurek - kvašení - je velmi jednoduchá. Zkvasit okurky přirozenou cestou zvládne každý, kdo je připraví podle receptu. Po několka dnech si již můžeme pochutnávat na kvašácích.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min + celé dny na prokvašení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, + celé dny na prokvašení)

28. 7. 2010 13:24

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie270 kJ / 65 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky0,17 g
Vláknina5,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 28,01 g
Sůl70,00 g
Sacharidy12,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Martin1968

9. 8. 2023 20:09

magdalenka: Díky, po otevření jsem na sklenice ihned kouknul a dolil je všechny až po okraj odloženým převařeným studeným slaným roztokem. Jako podložky jsem použil staré plastové RETRO tácky z nějaké předrevoluční školní či závodní jídelny, a aby to neklouzalo, tak jsem ještě položil dvě vrstvy papírových utěrek :-)

magdalenka magdalenka

9. 8. 2023 18:30

Martin1968: počas kvasenia to môže bublať a nálev vytekať, preto treba poháre dať na podložku, príp.aj slanú vodu doliať v prípade jej úniku.

Martin1968

9. 8. 2023 17:26

kimlo: Děkuji, víčka jsem povolil, pěkně to odfouklo a krásně zavoněl česnek a kvašáková vůně. Za týden budu koštovat, naložil jsem to 3.8. večer bez chleba :-)

kimlo kimlo

8. 8. 2023 14:35

Martin1968: nedávaj viečko až na doraz, pri mliečnom kvasení musí unikať vzduch, a už vôbec neprevracaj pohár s nálevom ani s ním nepohybuj. Mám s kvašákmi dlhoročné skúsenosti.

Martin1968

8. 8. 2023 14:17

Naloženo podle receptu a vypadá to krásně! Mám dotaz... Vodu doplním až po okraj sklenice a víčko dotáhnu nadoraz jako před zavařováním? Pokud ano, mohu pak po týdnu sklenice obrátit dnem vzhůru pro lepší promísení láku? Předem děkuji za rady a názory.

kutil25

30. 7. 2018 12:29

vyskouším.

JanaDorazinova JanaDorazinova

6. 8. 2017 17:35

Zdenek: Určitě skvělé :-p

Zdenek

6. 8. 2017 15:41

Já když kvašáky,tak celoročně křupavé.Okurky nakládačky.Můžou být klidně i ty větší,ale já většinu dělám z těch prťavých.Suroviny- okurečky,několik žlutých paprik,kopr,česnek,mrkev,feferonky,cibuli,pepř,nové koření,hořčičné semínko,křen.Do sklenice objemu 0,7 l.Napřed na dno nasypu kolečka mrkve,cibule,česneku,křenu a koření.Natěsno naskládám okurky do sklínek.Do mezer mezi okurky se nacpe paprika,která se nařeže na tenké proužky.Nahoru opět cibuli na kolečka,česnek na plátky,mrkev,křen,koření dle libosti a docpat koprem.Kdo chce, přidá i kousek feferonky.Jsou pak pikantnější..:-)))Převařím vodu se solí,na litr vody dám 35g soli a skoro vařící slanou vodou přeliju okurky.Nechám hodinu odstát,aby se vyplnily mezery a nakonec zbytkem slané vody doplním sklenice až po povrch,zavíčkovat.Víčko pořádně utáhnout.!!!!Dám je třeba na alobal,ze kterého uděláme takovou jako misku.Při kvašení některé sklenice přes víčko při kvašení tečou.Pak se ale zatáhnou.!!!Kvasí to zhruba 10dní. Pak už lze ochutnávat.Já většinou ochutnávám už po týdnu,protože se to nedá vydržet.:-)))

mika59 mika59

4. 8. 2017 17:36

Jana Remkova: :yes::yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

4. 8. 2017 17:35

Pitkin: No, není tak komplikovaný, oproti tvému. :-) Já jen vodu se solí převářím a nechám vychladnout, aby byla vlažná. Okurky nepůlím, jen propíchám a dám si tam tu zeleninu, hlavně nějaké čili papričky, česnek a tak. Jinak v tom rozdíl nevidím . :-)

Pitkin

4. 8. 2017 16:23

Komplikovaný recept. Načo?
Ja mám svoj, nechám na posúdenie.
Do fľaše poukladám uhorky, priečne narezané, zalejem vlažnou vodou, pridám primerane soľ, kôpor, dva strúčky cesnaku, môžu byť aj hroznové listy, alebo fúzy (zo dva tri), a asi štamperlík octu. Navrch dám kôrku chleba, prikryjem a nechám na teple. O dva - tri dni sú dobré, ba vynikajúce. Vyskúšajte.
Pozn. Ak ich nestihnem skonzumovať ešte v lete, bezpečne vydržia aj do jesene, alebo zimy. Ale ručím Vám, že nevydržia.
Dobrú chuť!

JanaDorazinova JanaDorazinova

6. 6. 2017 08:49

Maja Motti: Tak ještě jednou, se dívám, co jsem to napsala za ptákovinu s tím smajlíkem :-D. Ano, převařit :-) chvilinku..

JanaDorazinova JanaDorazinova

5. 6. 2017 23:21

Maja Motti: :-8

Maja Motti Maja Motti

5. 6. 2017 18:54

Jani, ten nálev je nutné převařit, že? Nebo vařit chvíli?

JanaDorazinova JanaDorazinova

1. 8. 2010 21:34

eva hubova nejen vypadají;-) Díky!!

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: lačenky recept láčenky recept na láčenky kvašáky okurky láčenky okurky láčenky recept okurky kvašky nálev lák na láčenky recept lacenky nálev na láčenky jak udělat kvašáky kvašáky nálev lak na kvašáky kvašáky recept jak udelat lacenky recept na kvašáky kvašáky recepty okurky kvašky nálev na kvašáky kvašak recept

Suroviny: okurka čerstvá, kopr, cibule, křen, pepř celý, koření nové koření, sůl, chilli paprika čerstvá, česnek, chléb

TopRecepty.cz

Pikantní kvašáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DQL6