Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 9. 2012 16:04
rebeka:Ty jsi mi správně poradila,takže šikulka jsi ty! A je naprosto skvělý už od minulého týdne jsem ho chtěla upéct,ale neměla jsem čerstvé sádlo,takže až dnes ! Škvarečky,také už bylo potřeba ! Slíbila jsem dva kousky sousedce ,doufám,že jim bude chutnat.
30. 9. 2012 15:31
Veronika.Hrozna: fakt tak to mám radost, že jsem se trefila..a ty jsi šikulka
30. 9. 2012 14:21
rebeka:Hlásím,že naprosto přesně jsi to odhadla ! Štrudlík upečen ,bez připálení!
30. 9. 2012 11:22
Veronika.Hrozna: tak o to se už já ani nesnažím
30. 9. 2012 10:53
rebeka:No jinou radu nemám,tak to jdu "risknout" podle tebe! Zajímavé je ,že ten štrudl je potřeba "hlídat" i po upečení !
30. 9. 2012 09:25
Veronika.Hrozna: tak to nevím, jestli ti zrovna já poradím dobře já peču na dolní+spodní ohřev na 200 st, cca 20-30 min.. horkovzduch bych dala na 180st a hlídala barvu štrúdlů
30. 9. 2012 09:14
rebeka:Poraďte mi ,mám novou troubu na teplovzduch kolik stupňu a kolik minut,jinak to zmrším v nové troubě peču dneska štrúdl poprvé!
30. 9. 2012 09:00
Veronika.Hrozna: vítej v klubu
30. 9. 2012 08:10
rebeka:Dneska peču taky!
29. 9. 2012 18:24
maris: no kdo přece já dělám je moooc ráda
29. 9. 2012 18:09
yanull: no právě
29. 9. 2012 18:07
maris:Tak to je pro Tebe i štrúdlíky nejlepší pochvala, ale kdo je má stále znovu dělat
29. 9. 2012 17:56
yanull: no to víš, že příště jen s rumíčkem. Přišla nečekaná návštěva a už tu nemám ani kousek , všechno snědli
29. 9. 2012 17:32
maris:Maruško, krásně se Ti povedly, ale počkej, až je ještě orumuješty budou jedna báseň. No a Naděnko, Tvé komentíky pro ně jsou nekonečně chvályhodné, myslím si, že konkrétně Ty, jim tu založíš Fan Club
29. 9. 2012 15:40
maris: já bych ti ani jiné nedoporučila musím prubnout i ty druhé, ale nevím.. strakoničáky jsou zkrátka famósní
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 18 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 20 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 22 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Právě bylo uvařeno:
Bábovka mramorová (olejová)
Eviks33 uvařila před 5 hodinami
Rebarborový koláč s drobenkou
Marcela0123 uvařila před 6 hodinami
Citrónová babeta
hellokittq.natq uvařila před 7 hodinami
Maminčin rýžový nákyp
bohdana uvařila před 8 hodinami
Vydatná vločková polévka s česnekem
Valis uvařila před 8 hodinami
Tuňáková pomazánka s kapary
Danoouch uvařila před 8 hodinami
Kynutý makový závin
Kamilana uvařila před 8 hodinami
Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou
Kika95 uvařil před 9 hodinami
Vepřová kýta na kmínu a česneku, zahuštěná jablkem
martiline uvařil před 10 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Tesmopsik uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zabalit štrúdl, aby nevytekla náplň? Poradíme, jak na jednoduché a rychlé balení
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů