Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová šunka

Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min bez doby odležení

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, bez doby odležení)

19. 8. 2010 19:31

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie4 720 kJ / 1 128 kcal
Bílkoviny210,00 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 521 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Gabriela

7. 8. 2013 13:19

Prosím nemáte někdo recept na šunku bez rychlosoli? :-(
Děkuji

Nezadat

6. 7. 2013 23:02

1 kg.maso 4 díly soli 1díl praganda 2díly želirovací cukr 1/2 dílu čili 3/4 dílu pepř špetku muškátového oříšku,může aj česnek osvědčil se mě jen jeden stroužek:1 díl mám 5 ml.odměrku.Želirovací cukr je absolutně neškodný a pragandu můžete vynechat.Po všech pokusech jsem dospěl myslím si na vrchol za který se nemusím stydět.Maso nakrájím a všechny přísady dám do 1-11/2dc.vody a naliji na maso a lehce uplácám a překryji mikrotenem a dám do lednice na 24hod.Maso to všechno v cucne a pak zamíchám v hnětači těsta cirka 8min.Nacpu do formy a opět na 24hod.do lednice.Vařím 2 hod.75-80stupňů.Formu dám hned do studené a po dosažení 75 natáhnu minutku na 120 min.Po uvaření hodím celou formu do studená vody.Dobrou chuť,jinou už vařit nebudete.:-))

MrazovaJa MrazovaJa

8. 6. 2013 19:17

To Jolana: Do PH šunkovar normálně položím a zaliji vodou dokud to jde. Většinou není šunkovar zcela ponořený ve vodě (chybí necelý centimetr) a ničemu to nevadí. Dělávám to na "jedničku" a pokud teplota vody dosáhne 70´C pak nejméně hodinku (75.minut je tutovka).
To Helusa27: S tou Pragandou souhlasím. Ale upřímně, pokud dáte "vzorek" nějakému známému, jeho pohled na šedivou šunku ho prostě nenadchne. Bohužel doba už je taková. Ale s šunkami z hypermarketů tohle v žádném případě nemůžete srovnávat. Tohle je vlastně jen maso, voda a sůl (praganda) --> tam, spousty dalších a dalších látek.

Jolana

28. 5. 2013 20:01

Prosím, popište přesněji, jak šunku vaříte v PH. Kolik vody nalít do nádoby PH a jestli nevadí, že šunkovar musí ležet, protože se na výšku nevejde. Moc děkuji.

helusa27

26. 5. 2013 11:17

Pragandu NEEE, proc delat domaci sunku, kdyz ten dusitan sodny je nacpany v kazde uzenine ze supermarketu. To si to muzu koupit tam a nedrit se s tim doma.
z Wikipedie: Požití 0,5 až 1 g dusitanu sodného vyvolává u dospělých osob lehčí otravu, 1 až 2 g těžkou otravu a asi 4 g smrt.

Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují.

lencikad

20. 5. 2013 16:56

Lenka: Na 1 kg králíka (mletého) se dá 1 kg např. krkovice nebo plece, aby to nebylo tak suché, nakrájené na malé kostičky. Králíčí šunka je výborná.

lencikad

20. 5. 2013 16:51

Ahojte, zítra se chystám vařit šunku z králíka. Budu ji dávat do tlačenkového papíru. Je možné šunku vařit v zavařovacím hrnci?? Má teploměr, takže by to hlídalo teplotu, ale jde o to, že šunka nebude ve vodě, ale v páře? Zkoušel už to někdo? Děkuji.

Ondřej

24. 4. 2013 14:46

Lenka:Super, jsem rád že se povedla, zkoušeli jsme před pár dny z krůtího masa, výborná chuť, mě osobně chutná více než vepřová :) Také jsme zezačátku používali celou dávku Pragandy (25g), ale postupně podíl pragandy snižujeme a vyrovnáváme obyč solí a chuť pořád dobrá, takže třeba brzo nebude Praganda potřeba :)

Ondrášek

11. 4. 2013 12:45

Domácí šunku určitě doporučuji víc než šunku z obchodu (plnou éček, vody a často nekvalitních surovin). Jestli si chcete pořídit opravdu kvalitní nerezový šunkovar (a ne hliníkový) a třeba i teploměr k vaření zkuste se podívat na superstarshop.cz/obchod.php?interpret=636320-sunkovary
Měli je tam na prodejně, šunkovar a teploměr jsem si vyzvedl osobně na prodejně v Karlíně v Praze (ale zboží i posílají).
Super!:-))

Lenka

9. 4. 2013 12:08

Ondřej:tak už sem to uvařila,ale pro jistotu napúl s vepř.masem.jen sem byla nešikovná a do misky s masem se mi pževrhla lahev s černým pivem,připraveným na buřty na pivu,tak tam bylo místo vody,ale chtut vítečná,:yes:na to že to bylo poprvé a nešikovností

Ondřej

3. 4. 2013 09:43

Lenka:Zatím jsme nezkoušeli, ale určitě i na králíka dojde, dám vědět co a jak a jak se povedla ;)

Michal

31. 3. 2013 13:21

Já dělám tuto šunku bez rychlosoli a barvivo používám přírodní. Například šťávu z červené řepy. Šunka je poté také růžová ;-)

Lenka

30. 3. 2013 21:42

Ondřej:jsem tu prvně nevím jestli píšu správně ale bodlo by mi hodně kdyžby ste tu náhodou někdo mněl nějaké info jak a co šunka z králíka?máme jich dost ale prý je maso suší a proto by se to mnělo prý dělat jinak nebo napůl s vepřovým,nemáte někdo na tohle radičku:-?:-?:-??;-(

Simona

22. 3. 2013 16:03

Díky za recepty, vychytávky..dneska jsem dostala k narozkám šunkovar - přála jsem si.. tak se těším, jak vyzkouším..hlavně pro děti..nedávno jsem slyšela super vychytávku, chceme li růžovou barvu šunky, přidat vodu (asi nálev) z červené řepy..chuťově se nezmění a bude růžová bez chemie..jako nápad se mi to líbilo:-)

Ondřej

13. 3. 2013 17:21

Tak jsme také zkoušeli domácí šunku..hledal jsem chvíli na internetu šunkovar, nakonec jsme pořídili z obchodu www.domacisunkovar.cz a nemá chybu. Je jiný než ten, který se dá běžně sehnat, ale přijde mi takový bytelnější a šunka z něj vypadá dle mého názoru líp a tak nějak "profesionálněji" :D Používáme trochu Pragandy, pepř a dvě lžičky medu, někdy i vlašské ořechy a je to dobrota, kdo uvažujete zda zkusit, nebo ne, určitě doporučuji! :)

1 2 3 4 5 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku jak se dělá domácí šunka šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru šunka z šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept vepřová šunka šunkovač recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka recept lis na šunku recept šunka dušena šunka recept recepty na šunku

Suroviny: maso vepřové, rychlosůl, voda

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BPDJ