Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníkový závin

Tento závin z perníkového těsta vyžaduje trpělivost. Aby chutnal tak, jak má, je potřeba těsto nechat 12 dní odležet. Jeho chuť ale stojí za to. Těsto vonící po perníku, švestková povidla, švestky namočené v alkoholu a vlašské ořechy tvoří vynikající kombinaci.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min 12 dní na odležení

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava, 12 dní na odležení)

21. 10. 2010 05:55

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Nutriční hodnoty

Energie20 340 kJ / 4 861 kcal
Bílkoviny106,93 g
Tuky125,74 g
Vláknina18,30 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 3,72 g
Sůl0,84 g
Sacharidy816,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: kolegyně

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Natalie74

29. 12. 2021 14:40

Zkusila jsem letos poprvé... Chuťově je závin vynikající, jen se mi potrhal, ale myslím, že jsem udělala moc tenké těsto a hooodně náplně, takže až budu dělat příště, zkusím se toho vyvarovat. Za recept moc děkuji, jen se po závinu zaprášilo, i když nebyl tak pěkný, jako na fotečkách <3

zizala zizala

28. 11. 2013 13:28

cathleen: A já ostuda jsem si až teď všimla Tvých krásných fotek :-8:-8 Moc děkuju :-K

cathleen cathleen (moderátorka)

12. 2. 2013 13:51

Děláváme nejen o vánocích :yes::-p

zizala zizala

27. 12. 2010 16:06

Ivanko, fotky jsou super :yes::yes: Díky:-K:-K

Ivana79 Ivana79

27. 12. 2010 15:03

Jaruš,tak tú prvú fotku som zmazala,nech ti to tam nešpatí:-8a pridala som nové.Musím povedať,že sa oplatilo čakať,je to pochúťka a na budúci rok si dám tú námahu znova,lebo stojí za to:yes::yes:

zizala zizala

12. 12. 2010 19:23

Ivanko, každá trouba peče jinak. Když máš pocit, že se to peče moc zprudka, uber teplotu, klidně i na 150°C. Fotku nech, díky za vyzkoušení. A mám radost, že Ti chutná:-K:-K

Ivana79 Ivana79

12. 12. 2010 16:39

Inak,keď tú fotku nebudeš chcieť,tak zmažem:-8len som chcela ukázať ako vyzerá

Ivana79 Ivana79

12. 12. 2010 16:38

Žížalka,tak mám upečené,bohužial už po druhý krát,lebo tie prvé mi prihoreli;-(ale chuťovo je to fakt geniálne:-p:-pTento druhý,čo je na fotke síce odpočíval len týždeň,už nemám viac času,ale aj teraz som mala problémy s pečením...:-(Mne sa zdá,že tých 180 st.je asi moc,lebo zvrchu je už upečený dosť aj za 15 min.,ale stred bol surový.Tak som ho musela vrátiť do trúby...v podobnom recepte sa píše,že sa majú piecť 30 min.ale práve pri tejto dĺžke pečenia mi zhoreli.A popraskali:-(Prosím ťa,čo robím zle:-?:-?:-?Ale tento druhý už odpočíva v chlade,tak dúfam,že zmäkne,lebo je fakt vynikajúci:yes:

Patricie

21. 10. 2010 21:39

:yes::-K vypadá velmi dobře:-))+

hanahcotton hanahcotton

21. 10. 2010 19:24

:yes::yes:týýý jo to vypadá lákavě :-K

Betina

21. 10. 2010 19:14

:yes::yes::-p:-O

mysulka mysulka

21. 10. 2010 17:35

:yes::-p:-p:yes:

Ivana79 Ivana79

21. 10. 2010 14:19

Ďakujem,Jarka.Už sa teším na Vianoce,urobím ako Pajaska,namiesto perníčkov a páčia sa mi v tom hlavne tie slivky a orechy:-pTo odležanie má určite svoj význam,len ja som sa nikdy nemohla dočkať,tak dlho v chladničke nikdy nevydržalo:-8

tanika

21. 10. 2010 14:08

V recepte zo starej, starej Dorky (ten istý rozpis surovín) písali, že necháme odstáť cesto aspoň 1 deň. Majstri cukrári to zrejme vylepšili na 12 dní. S rozležaním cesta a prejdením chutí má zizala pravdu. Je to, podľa mňa, cesto ako na vianočné medovníky/perníky...niekto necháva odstáť a niekto nie.... A s hotovými koláčmi je to podobne. Sú lepšie po pár dňoch.

Pajaska Pajaska

21. 10. 2010 14:00

Jaru,to je moc zajímavý závin.:yes:Máme rádi perník všeho druhu.Tím,že se nechává odležet,tím líp.Krásně nabobtná lepek v mouce a drží to pohromadě a je to vůbec chutnější.Povidla,tak ta došla.Ale koupím a zkusím.Udělám to na vánoční svátky, asi místo perníčků a ozdobim akorát vršek.Míň práce a stejný efekt.Díky za recept.Teď před obědem,Jaru, co mi to děláš?:yes::-):-p:-p

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pernikový zavin vánoční perníkový závin perníkový závin s povidly a ořechy závin z perníkového těsta perníkový štrůdl recept na perníkový závin perníkový závin s ořechy pernikovy zavin recept závin s perníkem vyborny pernikovy zavin vanočni perníková roláda pernikove zaviny perníkovy zavin s povidly vánoční závin s povidly vánoční perníkový štrůdl perníkový mikuláš cukroví recepty závin perníkový perník s povidly a ořechy recept perníkový závin

Suroviny: mouka hladká, máslo, cukr moučkový, med, vejce, koření do perníku, soda jedlá, sůl, vejce, žmolenka, povidla švestková, švestky sušené, rum, ořechy vlašské

TopRecepty.cz

Perníkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r9rB