Základní piškotové těsto
Piškotové těsto patří k těm nejjednodušším, přesto i tento jednoduchý recept má svá úskalí. Je nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko, přesně takový musí správný piškotový korpus být. Tvoří dokonalý základ pro jednoduché moučníky a rolády, ale i luxusní dorty a zákusky jako z cukrárny.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 6 118 kJ / 1 462 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,68 g |
Tuky | 46,02 g |
Vláknina | 1,98 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 598 mg |
Sůl | 1,26 g |
Sacharidy | 202,38 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto je základní piškot. Těsto vhodné především na rolády, muffiny nebo i řezy. Roláda se vždy povede a je vysoká.
Pokud se do těstaj přidá prášek do pečiva, příp. olej a mléko, připravíme jiné těsto, které se výborně hodí na dorty nebo řezy (takový piškot se lépe krájí).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 1. 2014 15:07
Diky diky...dtoprecepty.czelala jsem jiny postupy...ale tento je nej nej....nadychane uuuuzasne....za par minut vytahuji z trouby. Diky
14. 3. 2013 22:40
Já léta dělám piškotové těsto - vyšlehám žloutky s cukrem do pěny a pak lehce vmíchám sníh z bílků s moukou - a taky vždy dobrý
22. 1. 2013 16:38
Top receptyVynikajici rolada,jednoducha dělala jsem jí po prvé a povedla se tak jsem hnet musela udělat druhou a s krémem vynikajici
9. 1. 2013 11:34
jahoda: Super, děkuji!
8. 1. 2013 08:54
Iva: Ahojky, to s mlékem, nebo vodou už je jiný piškot.
Tento je právě výborný na rolády.
Doporučila bych ti vyzkoušený a s tím olejem je fakt dobrýhttp://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-korp...
Měl by vyjít normálně na plech. Pokud chceš proříznout, tak raději do dortové, nebo na menší plech....
Tento je právě výborný na rolády.
Doporučila bych ti vyzkoušený a s tím olejem je fakt dobrýhttp://www.toprecepty.cz/recept/17144-olejovy-korp...
Měl by vyjít normálně na plech. Pokud chceš proříznout, tak raději do dortové, nebo na menší plech....
8. 1. 2013 01:00
Dobrý den, v jakém poměru prosím přidat mléko? Chtěla bych korpus rozkrojit a slepit krémem, tak aby to šlo lépe... Děkuji!
9. 12. 2012 17:00
Teda holky - fakt bomba.
Jsem přesně typ, pro koho je recept určen - "Pro začátečníky"
Přiznám se, že jsem se s tím moc nemazal - všechno jsem udělal v míse robotu s metlou, kam jsem postupně jen přihazoval...
Jediný, co bych tomuto receptu vytknul je, že teď ho budu muset dělat furt!!! Ještě jednou díky.
Jsem přesně typ, pro koho je recept určen - "Pro začátečníky"
Přiznám se, že jsem se s tím moc nemazal - všechno jsem udělal v míse robotu s metlou, kam jsem postupně jen přihazoval...
Jediný, co bych tomuto receptu vytknul je, že teď ho budu muset dělat furt!!! Ještě jednou díky.
1. 12. 2012 15:28
Díky za skvělý recept . Ráda peču a tady jsem ted našla jak mám udělat piškotové těsro . Super jsem moc ráda . Jdu dělat křehký máslový řez
4. 10. 2012 13:53
Moc děkuji za odpověď. Když roládu sroluji jen s vlhkou utěrkou, je vše v pořádku, ale s papírem, pořád si myslím, že nemůže pára ven. Máte bezva stránky, ráda se tu kochám.Díky.
1. 10. 2012 20:48
Kája: Káji, škoda, že nemohu vidět, jak se Ti srazila...
Já papír někdy otočím(to pro lepší rozmotávání), ale někdy to stočím přímo tak, jak je z plechu a myslím, že pokud je dobře upečená - není, co by se mělo srazit.
Možná ale nebyl piškot pořádně prošlehaný, že Ti "spadl" trochu po vytažení z trouby. Ale pokud sis prohlížela různé rolády tady na Topkách, určitě sis všimla, že každá roláda je jiná, jedna nadýchanější, jedna naopak nižší. Není to nějak na závadu, natřeš marmeládou, nebo naplníš krémem a roláda bude jak malovaná.
Základ pro příště - šlehej tak dlouho, až je sníh pořádně tuhý a ostatní suroviny lehce přimícháš (svoji roli také hraje teplota vajec - mají mít pokojovou teplotu, ne přímo vytažené z ledničky...)
žádný učený z nebe nespad, pár rolád a přijdeš na to.
P.S. Taky se mi pokaždé nepovede a když mi zrovna na ní hodně záleží - nepovede se
Já papír někdy otočím(to pro lepší rozmotávání), ale někdy to stočím přímo tak, jak je z plechu a myslím, že pokud je dobře upečená - není, co by se mělo srazit.
Možná ale nebyl piškot pořádně prošlehaný, že Ti "spadl" trochu po vytažení z trouby. Ale pokud sis prohlížela různé rolády tady na Topkách, určitě sis všimla, že každá roláda je jiná, jedna nadýchanější, jedna naopak nižší. Není to nějak na závadu, natřeš marmeládou, nebo naplníš krémem a roláda bude jak malovaná.
Základ pro příště - šlehej tak dlouho, až je sníh pořádně tuhý a ostatní suroviny lehce přimícháš (svoji roli také hraje teplota vajec - mají mít pokojovou teplotu, ne přímo vytažené z ledničky...)
žádný učený z nebe nespad, pár rolád a přijdeš na to.
P.S. Taky se mi pokaždé nepovede a když mi zrovna na ní hodně záleží - nepovede se
1. 10. 2012 20:36
Zabalila jsem roládu i s peč. papírem a ona se mi srazila. Myslím, že když nemůže pára ven, tak se musí srazit. Prosím, poraďte.
23. 9. 2012 19:27
Danula5396: krásně se Ti povedla a s marmeládou
Díky
Díky
23. 9. 2012 12:25
Děkuji, skvělá roláda, rychlá, jednoduchá, dávám bodík
19. 8. 2012 20:46
Super recept, jiný piškot už dělat nebudu. Příprava zabere sotva 5 minut a upečeno byl taky v cukuletu, takže jsem udělala dortíky během půlhodiny i se zdobením. Dokonce se mi povedly i ve formě na muffiny, protože jsem jaksi pozdě zjistila, že nemám už žádný pečící papír.
21. 7. 2012 23:46
jana i Marttinko díky, že zase po čase někdo "oprášil" recept.
Hlavně mám radost, že pečete a pečete, daří se a výsledek nezklame
Jani, prima, že experimentuješ, mně to také baví, nedokáži upéct 2x stejnou věc
Hlavně mám radost, že pečete a pečete, daří se a výsledek nezklame
Jani, prima, že experimentuješ, mně to také baví, nedokáži upéct 2x stejnou věc
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 7 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Klobásy
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 19 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 9 hodinami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 9 hodinami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 10 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 10 hodinami
Bezlepková rychlá pizza
LenkaMH uvařila před 10 hodinami
Hrnková bábovka
jalamo uvařila před 12 hodinami
Buchtičky s krémem
Grecmanova uvařil před 13 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 13 hodinami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 13 hodinami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Novým hitem v cukrařině je malovaný piškot. S jeho pomocí poměrně jednoduše přenesete na dort jakýkoliv obrázek
Retro okénko: Piškotové dortíky Miky stály 3 Kčs, dnes jsou za 20 Kč. Podle našeho receptu chutnají stejně jako před třiceti lety
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Další recepty
Tématické fráze: piškotove těsto na plech piskotove testo piskotove testo na dort piškotové těsto recept piškotová roláda která se povede recept na piškotové těsto piškot piškotové těsto dort recept piškotové těsto piškot recept recept na piskot piškotové těsto na roládu těsto na piškot nejlepší piškotové těsto recept na piškotové těsto na dort piškotový těsto testo na roladu jednoduché piškotové těsto recepty piškotové těsto piškotové těsto s olejem
Suroviny: vejce, cukr moučkový, mouka polohrubá, vejce
Základní piškotové těsto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wrDz
99 názorů