Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo

Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.

Hodnocení receptu je 4,8 (32×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

13. 4. 2008 20:15

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie10 771 kJ / 2 574 kcal
Bílkoviny115,19 g
Tuky172,23 g
Vláknina30,88 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 6,09 g
Sůl14,63 g
Sacharidy127,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Dokud nepřidáme vejce a uzeninu, je to ideální polotovar. Co nesníme, dáme za horka do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic. Lečo naléváme skoro vařící. Tím je vlastně i sterilované.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Ludmila B Ludmila B

16. 7. 2023 13:38

chutnalo , dobrý receptík

Drobek Drobek

21. 3. 2018 10:13

Dajda: Pro pána tak to ten můj komentář dopadl úplně jinak než byl míněn. Na mou duši, někdo změnil název receptu, přidal video a nakonec se z toho vyvinula tahle rozsáhlá diskuse.
Přitom já sám vždy a všude tvrdím, že je to každého kuchyně, on to bude jíst a když něco změní policie nepřijde.
Přiznávám, že mně to jaksi znechutilo, ale ne to, že lidé vaří něco jinak, mají na to svaté právo.

Dajda Dajda

21. 3. 2018 08:00

Drobek: Tak promiňte, že jsem se Vás zastala proti poněkud nechutnému komentáři FreddyHonzy. Už to nikdy neudělám.
Jen jsem nechtěla napsat naplno, že tohle slušný člověk nenapíše, ale jak je vidět, zřejmě to vadí jen mně. :-((

Drobek Drobek

21. 3. 2018 07:28

Koukám že se tu dějou věci a někdo z mého receptu vytvořil jiný. :-O
Původně se to jmenovalo Lečo jako od Vitany protože, pokud se kdo pamatuje, to lečo bylo měkké až rozvařené a to my rádi.
Teď jsme se dostali přímo do Prostřena kde se strhávají body za to, že někdo nejí třeba vnitřnosti, nebo za to, že je něco uvařeno jinak než je zvyklý.
Máme rádi právě ty nitky rozmíchaného vajíčka a nebudu soudit někoho, kdo v leču radši radši smažené vejce. Tak ať on nesoudí mně za to, že je nerad. :-//
Tohle lečo je zahuštěno tím protlakem a jestli někdo nevěří, že to jde a dá tam radši jíšku je to jeho věc.

Simona Skolakova Simona Skolakova

20. 3. 2018 20:38

Já jsem byla zvyklá dělat lečo,že se vajíčka dávala rovnou do směsi rajčata a paprik,ale pak Isindy psala,že vajíčka smaží zvlášť a pak přidává,že z toho nevznikne to klasické lečo co pamatujeme od dětství,taky mi moc tenkrát nechutnalo už od pohledu,ale od té doby co dělám vajíčka zvlášť,tak je to jiná liga a neumím si představit zahušťovat jíškou lečo ať je doma udělaná a nebo instatní;-)

Dajda Dajda

20. 3. 2018 20:18

hosta: Dělám lečo prakticky stejně. Vajíčka smažím zvlášť, ale nemám nic proti tomu, když se jimi zelenina zahustí přímo. To ale nic nemění na tom, že z instantní jíšky mně naskakuje husí kůže. Jaký je problém v tom udělat čerstvou jíšku ? Vždyť je hotová natotata! :-D

hosta hosta

20. 3. 2018 19:35

Dajda: díky bohu má instantní jíška k chemii daleko - je to jen mouka a tuk, stejně jako taková, kterou připravuješ doma. Můžeš mít z ekologického hlediska max. výhrady k palmovému tuku, doma se dělá spíše z másla či sádla - ale je to echt to samý;-). Já osobně lečo, ve kterém se rozvaří vejce na nitky a je řídké, nesnáším, vejce smažím zvlášť, rajčata dávám bez šťávy, zelenina musí zůstat pevná. :-) U nás se dělá převážně toto https://www.toprecepty.cz/recept/13628-leco-se-sma...

Dajda Dajda

20. 3. 2018 19:16

casino: Já ale nežasnu nad jíškou jako takovou, ale nad její instantní verzí! Když už se někdo ošklíbá nad lečem zahuštěným vajíčky, tak mě překvapuje, že by pak do něj klidně strčil chemický polotovar. :-O

casino casino

20. 3. 2018 18:58

Dajda:
No, moc bych to nezatracoval:-)
Lečo mi leckdy provedením přijde jako svíčková: "Každý jen tu svou... "
V rcp stojí psáno: "Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce..." Já naopak dělám tak, že aby zelenina byla chrumkavá a lečo vypadá skoro jako na fotečce od maris: :yes:
Paní casinová, než do kastrolu vyklepne vajíčka, tak si odebere pro vlastní saturaci a na ostatní potom dělá ksichty 8-(
Jedl jsem někde, asi v RAJi, lečo zahuštěné patrně krupicí, a vůůůbec to nebylo špatné:yes::-)

Dajda Dajda

20. 3. 2018 16:24

FreddyHonza: Instantní jíšku do leča? Dejte pokoj:-!

FreddyHonza

20. 3. 2018 14:23

Dle mě to s vajíčkem vypadá jako by to už někdo jedl. Místo vajíček používám jíšku KNOR, je to šťavnaté a chutnější.

MirkaL

8. 8. 2017 23:04

skip:
Sladka paprika se bezne dava do madarskeho leca.:yes:

dadala.hyperlinx.cz/zele/zeler0005.html

anda46

21. 9. 2016 16:16

Lečo je výborné,jenom jsem přidala 2 lžičky krupicového cukru. Stáhne to kyselost rajčat a protlaku a je to příjemná chuť.

Helena

11. 8. 2016 11:07

:yes: super lečo - vařím už kolikátý rok a nikdy nezbyde ani zavařené ... zavařuji hned s klobásou .... posílám paleček <3

Petra

2. 11. 2015 17:24

Já podlévám, mám ráda více šťávy :-) To už je na každém :yes: Zkusím přidat ten rajský protlak, díky za tip :-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: leco lečo recept lečo s moravskou klobásou recepty na domácí lečo recept leco recept na lečo jak se dělá lečo lečo s klobásou recepty leco zeleninové lečo sterilované recept domácí lečo s vejcem jak se vari leco výroba leča lečo recepty leco s klobasou recepty jak uvařit lečo recepty na leco vaříme lečo recept na leco s klobasou domaci leco s klobasou

Suroviny: sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, paprika čerstvá červená, rajče, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, uzenina, vejce

TopRecepty.cz

Lečo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZJE