Volyňské cukroví
Toto, na přípravu nenáročné pečivo, můžete zhotovit v několika variantách. Jednak můžete na posyp krystalový nebo třtinový cukr promíchat s mletými nebo sekanými ořechy, nebo se skořicí. Můžete také sypat kořením nebo sýrem a vytvořit slanou verzi.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 6 824 kJ / 1 631 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,10 g |
Tuky | 102,25 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 27 mg |
Sodík | 212 mg |
Sůl | 0,53 g |
Sacharidy | 149,55 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Cukroví je jemné, křupavé a ne moc sladké.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 12. 2023 14:38
Pepa58: Jsem moc ráda za tento recept,pekla ho k čaji moje prababička, také přijeli z Volyně ,asi v 1948,pocházela odtud celá moje rodina ze strany maminky.
16. 11. 2023 15:27
Tak já jsem k tomu kdysi taky něco zjišťovala. Viz. Poznámka u tohoto mého receptu:
11. 12. 2018 11:51
casino: Jasně, že se to stane a po zkušenosti z prvního pečení si to určitě každý upraví
Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
Přidal jsem foto....
Pepa
Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
Přidal jsem foto....
Pepa
10. 12. 2018 15:32
2-3 mm vs. 2-3 cm
Pepa58:
Přepsat se, to je raz dva
Dokonce i splést se o řád se může stát
No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...
Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne
Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10ks které ve výsledku budou asi jako ty první
No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he?
Pepa58:
Přepsat se, to je raz dva
Dokonce i splést se o řád se může stát
No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...
Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne
Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10ks které ve výsledku budou asi jako ty první
No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he?
10. 12. 2018 13:39
Přeju dobrý den,
před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná
Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
Jsem rád, že vám chutná.
Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
Pepa
před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná
Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
Jsem rád, že vám chutná.
Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
Pepa
27. 11. 2017 18:57
Irule: Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...asi to bude chtít vyzkoušet podle toho jakou máš troubu.
23. 11. 2017 10:00
Cukroví je moc dobré, zkoušela jsem. Jen se chci na kolik stupňů ho péct? Myslím, že jsem ho pekla moc rychle
22. 11. 2017 00:06
Koubkova: já ho peču až mezi posledními kousky...tj. 3 týdny před vánocemi...
22. 11. 2017 00:06
Koubkova: to netuším...ale za zkoušku asi nic nedáš....
22. 11. 2017 00:05
marunda: super....loni jsem ho nepekla, ale letos bude opět na našem vánočním stole...
19. 11. 2017 15:58
A jak dlouho před Vánoci se má péct?
19. 11. 2017 15:19
Co když pečivo namočíme v krupicovem cukru ,tak to asi nebude to pravé ořechové?
18. 11. 2017 12:21
Hani, už jsem zkoušela, je vynikající. Recept ukládám. Přídala jsem i foto. A
7. 11. 2017 15:05
tak zase další kousek do sbírky. díky
3. 11. 2012 21:43
Zkoušela jsem poprvé a povedlo se Toto cukroví je krásně voňavé a výborné Chválím, doporučuji a posílám bodíka
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 29 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 48 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Fit salát
Přidáno před 13 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 1 hodinou
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 3 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 4 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 4 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 10 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Další recepty
Tématické fráze: smetanové cukroví cukroví ze zakysané smetany vánoční cukroví recepty cukroví ze smetany volinske cukrovi vanocni cukrovi volyne dia vánoční cukroví recepty volyňské koláče volynske vdolky vánoční cukroví ze zakysané smetany volynske vánoční cukroví pečení dortů volyně citrónové cukroví dia vánoční cukroví vánoční cukroví od volinských volyňských čechů volyňská kuchařka voliňské vdolky - recept vánoční cukroví volyňské volynske pecivo velikonoce volyňské koláčky
Suroviny: mouka hladká, tuk hera, smetana zakysaná, šťáva citronová, cukr krystal
Volyňské cukroví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nzNp
Cukrové sušenky
Hella
Hodnocení receptu je 4,7 (8×)