Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drbanice - jihočeský knedlík

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

25. 1. 2011 18:17

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie3 157 kJ / 755 kcal
Bílkoviny20,60 g
Tuky2,75 g
Vláknina17,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 660 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy153,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Vhodné jsou k uzenému nebo pečenému masu.

Knedlíky jsou dobré i druhý den - nakrájené na kousky a ohřáté na másle, k tomu mléko a je výborná večeře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jirholu jirholu

8. 10. 2016 16:02

Luboš: Děkuji za komentář :-)
Já jsem rodilá Šumavačka. Maminka vařila drbáky pouze z brambor a soli ... nastrouhané syrové brambory se musely hodně vymačkat (většinou to dělal tatínek v utěrce) a vařené brambory z předešlého dne se jemně nastrouhaly (např. 20 syrových a 10 vařených brambor). Vše se smíchalo se solí a dobře propracovalo. Maminka je vařila 30 minut. Výborné byly k uzenému masu a zelí. Drbáky byly vynikající druhý den třeba s vajíčkem nebo jenom nakrájené a omaštěné máslem. Občas je také dělám a je to pochoutka <3:yes:

Luboš

8. 10. 2016 14:50

Ještě malý dodatek:
ze zkušenosti vím, že houska trhá chuť "čistokrevných" bosáků pouze z brambor, vejce a mouka zase z nich dělá beton (proto si je nedávám v hospodě, i když je mám rád).

Luboš

8. 10. 2016 14:31

Babička pocházela ze Šumavy, tak i do severních Čech (a já nyní do středních) přinesla řadu receptů z jihu. Sváteční oběd byla vždycky pečená kachna se zelím a bosáky. A tuto tradici já dodržuji dodnes (vlastnoručně).
Bosáky - opět drobná varianta, ale podstata zůstává:
syrové brambory nastrouhat na "čtverečkovém" struhadle na kaši a v plátěném pytlíku vyždímat - hodně, tady se rozhoduje o tom, zda budu na konci mít knedlíky nebo tři litry bramborové polévky. Pytlík jsem zdědil poctivý lněný, při pokusu použít bavlněnou utěrku jsem ji protrhl!
Den předem uvařené brambory třeba nastrouhat na jemno, my jsme je mačkali v udělátku, které se i dnes prodává jako "lis na škvarky".
A nyní stejná hmotnost (váha) syrových vymačkaných a vařených brambor, vařených může být trošku víc (tím odpadá to sporné počítání a odhad velikosti).
Pak už jen osolit a lžíci Solamylu. Vše důkladně promíchat a udělat koule asi jako tenisáky. V osolené vodě vařím 3/4 hodiny.
Tyto knedlíky nejdou dělat z nových brambor a z příliš starých. A čím starší brambory, tím více barva nabírá do tmavomodrozelena. Takový vzhled může někoho odrazovat, ale chuť je stále bez konkurence! A úplná špica je druhý den knedlík nakrájet na plátky (postupně z něj okrajovat), přidat zbytky z pečené kachny (hlavně omastek a sos) a zelí a tohle osmahnout v kastrůlku nebo na pekáčku. To je ještě daleko chutnějšé než celá kachna den předtím!
Dobrou chuť!

Marie Chytilová

28. 3. 2015 20:19

U nás v Drbákově se dělají drbáky jen ze syrových a vařených brambor půl na půl. Osolí se a uvaří a hotovo:-)) - jinak Drbákov jsou Mladošovice a říká se jim tak právě proto, že se u nás vaří drbáky každou neděli a také podle "drbáku" na kostelní věži;-)

Jana

6. 2. 2015 16:36

Dobrý den .Chodím jukat na recepty a tento mě zaujal.Drbáky dělám z vařených brambor 1kg ,přidávám 2 syrové brambory ,sůl,1zakysanou smetanu nebo dle odhadu zákys a jeden solamyl.Jsem z Klatov.Jana

jirholu jirholu

26. 2. 2014 20:24

Marie64: Dávám středně velké brambory ;-)

Marie64

26. 2. 2014 20:17

Jak velké brambory to mají být?

jirholu jirholu

5. 11. 2011 12:22

jájinka: :-D:-D:-D

jájinka

5. 11. 2011 11:21

U nás v Českém ráji se jim říká \"frncochaté\";-);-)

Anna Kocikova Anna Kocikova

30. 1. 2011 20:49

:-))neznám pod žádným takovým názvem,a rcp se mi moc líbí;-)+6:yes::yes:

jirholu jirholu

26. 1. 2011 14:50

Jani, děkuji za milé přivítání :-K. Ano, je to přesně tak, jak píšeš - dobře zmáčknout kulatý knedlík :-))

JanaDorazinova JanaDorazinova

26. 1. 2011 14:46

Jiřko, já tě vítám na Topreceptech a hned děkuji za svělý recept!:-) Jen se zeptám..jak je myšleno "dobře zmáčknout"? Tu kuličku knedlíku?

jirholu jirholu

25. 1. 2011 18:59

Bibinko, já jsem rodilá Jihočeška a jsem velký patriot. :-)) U nás se taky dělaly drbáky, ale ty byly jenom ze syrových a vařených brambor a soli. :-K

spagetka spagetka

25. 1. 2011 18:57

Já je zas znám pod Bosákama:-D, každopádně :-p:yes:

Bibinka Bibinka

25. 1. 2011 18:54

Jirholu, ty ze západních Čech děláš naše jihočeské knedlíky:-?;-)ani mě nenapadlo, že tu nejsou a já je dělávám, ale říkáme jim tady na jihu "Drbáky":-! Dávám ti 1.boda:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: máslový knedlík máslové knedlíky jihočeské chlupaté knedlíky jihočeské bramborové knedlíky máslové knedlíky prostřeno drbáky recept jihočeské drbáky knedliky drbaky kulaté knedlíky bramborové drbáky kulatý knedlík jihočsky maslovy knedlik chlupaté knedlíky recept jihočeské bosáky chlupaté knedlky jihicesky maslovi knedlíky jihocesky knedlky drbanice z rohlíků jihočeský knedlíčky jihočeské bosáka-drbáky

Suroviny: brambory, brambory, krupička, mouka hrubá, máslo, sůl, rohlík

TopRecepty.cz

Drbanice - jihočeský knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xlAJ