Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

FRIKO z jižních Čech

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

30 min (30 min tepelná úprava)

27. 1. 2011 11:01

Suroviny pro 3 porce

3 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie2 930 kJ / 700 kcal
Bílkoviny28,86 g
Tuky42,85 g
Vláknina4,95 g
Cholesterol 608 mg
Sodík 312 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy47,35 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Někde toto jídlo u nás znali jako "FRIKO Pavla Josefa Šafáře"

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

lisajda

9. 5. 2015 10:48

jsem z jiznich cech a nikdy se do frika kopr nedaval...to se dava jen do kulajdy

ALENAKOS

27. 4. 2014 12:56

Jsem sice z jižních Čech , friko moc dobře znám jako děti jsme ho museli jíst až nám bylo protivné ,manža ač jihočech friko nemusí, po pár snahách když seděl s ohrnutým nosem nad talířem jsem to vzdala ...Když jsem náhodou narazila na Váš recept oživil jste mi pamět ..dostala jsem na něj tááááááááákovou chut .. Výsledek ... já pčecpaná k prasknutí ..a manža .. 2 talíře a hrozně se divil proč jsem ho nikdy nechtěl.:-p

janone

20. 7. 2012 16:19

Já jsem z podkrkonoší a babička nazývala přesně tento recept kulajdou a když to bylo to samé,ale bez kopru,tak to bylo Frigo.

Jiřička

5. 4. 2012 11:31

Tak u nás se tomuto jídlu říká Zablafuňky, ale nedáva se kopr ani houby jinak vše ostatní ano.

libisinek

4. 4. 2012 21:08

Ahoj, tento recept delala moje babicka, ktera travila leto v jiznich cechach a ja k ni jezdila na prazdniny. Davala vse zminene krom kopru a predevsim se pridavaly houby, hodne hub, ktete jsem ji pomahala sbirat. Nikak jinak nez FRIGO jsme tomu nerikali:-). Byla to vzdycka vazne velikanska lahudka.
Libus

J.D.

16. 2. 2012 15:32

friko, kulajda, kyselka, kyselo - prostě je to dobrý :yes: taky jsem jihočeška a názvů máme jedna radost :-) včetně té cmundy (to se asi fakt říká jen v jižních Čechách) každopádně tuhle dobrůtku doporučuji, je to ňaminka

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

31. 1. 2012 08:48

Karle jsme JIHOČEŠI a máme svoji nenapodobitelnou hantýrku a výrazů tolik, až se ostatní diví. Ale předělávat to nebudem a vzít si to nedáme i když by se to někomu v EU nehodilo do krámu.

Karel

30. 1. 2012 20:33

kar.svarc@seznam.czI já pocházím z Budějk a říkám tomu friko.Děláme to spíše jako polévku z na závěr zamícháme rozkvedlaný vejce(bez hub,kopru či klobási).Ted bydlím na Strakonicku název friko nikdo nezná. Tady tomu říkaj kyselo nebo kulajda. ;-) je to blázinec. Stejně je na tom cmunda(karásek,vošouch.bramborák) a nebo rozhůda(kahůda,merenda).:-D

Jana

4. 12. 2011 21:40

Vaclav Fronek:máte pravdu můj táta pochází tajé z Jihu a nedávno nazval kulajdu také tímto názvem,ale hned jsem ho sprdla že je to kulajda.On mi odpověděl že se to kdysi nazývalo Frigo a kamarádka tomu říká Převařenky:-)) takže už vím o co jde když se tomu tak řekne.Je jedno jak se to nazývá je to pořád dobrota.:yes:

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

24. 7. 2011 09:56

DRAKU. Nikterak se s tebou nepřu. Náš rod pocází z jihu Čech jiř mnoho desetiletí až století a vždy se říkalo FRIKO omáčce jak jsem popsal základní recept. Ale asi máš pravdu, že se toto mění, když přidáš houby(o čemž jsem se taky zmínil) a kopr na KULAJDU jak jí znají z Krkonoš ,KYSEKO, ale i jinde A JINAK. Myslím , že je to rozšířeno po celém Československu i jako polévky.

drak

23. 7. 2011 13:05

prachobyčejná kulajda, popsaná nespecifikovatelným jazykem;-(

Pajaska Pajaska

7. 7. 2011 19:24

Tak toto je mňamka.Děláváme léta letoucí a říkáme tomu houbovka.Ani nevím,že má speciální název.:yes::yes:

jaja

11. 2. 2011 14:18

Teprve nyní jsem si všimla, že to máte jako omáčku:-O To my jako polévku;-)

hanahcotton hanahcotton

28. 1. 2011 18:07

Výborné, úžasné, bezkonkurenční...přidávám foto ;-):yes:+1

ewwita

27. 1. 2011 20:55

U nás se též vaří jako Friko, vajíčka zaváříme přímo do polévky, ale až na konec a nedáváme klobásu ani kopr. Je to výborné. :yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: friko friko recept polévka friko jihočeské friko friko polévka recept na friko friko recepty recept friko recepty z jižních čech fryko převařenky recepty friko zablafunky frigo polévka jihočeské kyselo fryko recept kahuda recept houbove friko friko-recept frigo recept

Suroviny: brambory, vejce, smetana, mouka hladká, mléko, pepř, koření nové koření, sůl, ocet, bobkový list, sůl, cukr, houby čerstvé, kopr, kmín celý

TopRecepty.cz

FRIKO z jižních Čech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lpol