Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos gravlax

Tuto skandinávskou pochoutku připravíme tak, že syrové filety lososa marinujeme nejméně po dobu dvou dnů v marinádě s koprem a alkoholem. Lososa poté nařežeme na velmi tenké plátky a podáváme je například na opečeném pečivu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min 2 dny na odležení

15 min (15 min příprava, 2 dny na odležení)

8. 1. 2011 16:25

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie1 174 kJ / 281 kcal
Bílkoviny2,30 g
Tuky0,50 g
Vláknina2,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18,04 g
Sůl45,00 g
Sacharidy55,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) ve Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu. Tento způsob je podle literatury stále používán na Islandu na přípravu hákarl (zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.

Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.

Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže.

Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, je pravděpodobné, že si můžete tento krok odpustit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mika59 mika59

24. 9. 2021 15:42

Gravlax dělám poměrně často, tentokrát jsem podávala na avokádu. Foto přidáno..:-)

Drobek Drobek

2. 6. 2012 16:41

holka ze severu:
Určitě si dej pozor jakého kupuješ, pokud si ho neulovíš. ;-)
Nejlepší je divoký, z Pacifiku. Ondyno, v nouzi, jsem koupil Atlantického, z farmy, uměle přibarveného, a bylo to, no, prostě nedobré.:-((

holka ze severu holka ze severu

2. 6. 2012 08:39

Určitě vyzkouším, miluju marinovaného lososa. Právě v "syrové" verzi je prostě nejlepší. Zrovna tak, jako v suši. Díky za recept.

Daniella O. Daniella O.

9. 1. 2011 00:57

Marisko, ovsemze nevadi, pouze jiny kraj, jiny mrav a je na kazdem, co si vybere. Vice variant se pouze vita.......DEKUJI..... Tobe i Drobkovi. Bodik mu davam automaticky, protoze vim, jak je to dobre. Navic z teto pripravy budeme i veselejsi,,,....:-K:-K:-K:-D

Drobek Drobek

8. 1. 2011 21:47

Yanull, ovšemže nevadí, děkuju.:-K Už jsem to s Daniellou O. písemně prodiskutoval. Děkuju, ty jsi tu přece jen zběhlejší.;-)

yanull yanull

8. 1. 2011 20:42

O této úpravě lososa jsem už mnoho slyšela, ale ještě nikdy nejedla, ani nevyzkoušela. Jak čtu recept i komentáře, tak k mé velké škodě. Měla bych to rychle napravit, ale už nyní posílám bodík. :-p;-):yes::-K + 3:yes:

maris maris

8. 1. 2011 19:16

Dovolila jsem si dá recept Danielly do podobných, abychom věděli, o čem je řeč.:-)
Doufám, že to nevadí;-)

Daniella O. Daniella O.

8. 1. 2011 18:46

Drobku, nedal jsi dvojak, ja to s alkoholem neznam:-D:-D:yes:. Naopak k memu receptu jsi napsal krasny doplnujici komentar, ktereho si moc vazim. S tou vodkou to nalozim urcite, zase mala zmena.....:-K;-)

Drobek Drobek

8. 1. 2011 18:40

A jejda, tak to jsem sem dal dvoják:-? To mně mrzí, já zkusil losos gravlax a nevylezlo nic.:-O

Daniella O. Daniella O.

8. 1. 2011 18:24

Drobku, nedavno jsem vkladala stejny recept, jenom nasi kuchari maso konzervuji citronovou nebo limetkovou stavou. Z toho alkoholu bych tam asi snesla jenom vodku, brandy a gin , to je na nas moc aromaticke a urcite to vyrazne zmeni chut masa. Tu vodku ale vyzkousim, bude to zase trochu neco jineho.....:yes::-D:-D

Reny2

8. 1. 2011 17:16

Ahoj Spagi....dik...ostatnim se to lip najde....ja to jeste neumim tak jak vy....:-)):-S:-! jo a to vysilani dilu "Skandinavsky" bylo 10.3. 2008 a porad si ho pamatuju...delavam ty masove koule ... jsou fakt vyborne...:-K:-* lososa si kupuju,at ho mam vzdy cerstveho a jen malou porci....a praci si davam pro ty kucharicky,co maji zajem si udelat bastu....prece jen se to lip dela,kdyz vidis jak ;-):-K:yes:

spagetka spagetka

8. 1. 2011 17:14

Reny, já ten tvůj odkaz vložím tak, aby se dal hned rozkliknout ju? Super, že sis dala práci s vyhledáním :yes::yes::yes::-K:-Khttp://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562221900...
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-klu...

Reny2

8. 1. 2011 17:10

tady je odkaz na ten vysilany porad a na recept primo na strankach....
www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562221900006-kluci-v-akci/
www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/208562221900006/
ja ziju na Islandu uz 11let a co nam tady jede nejvic jsou prave ryby...driv jsem hodne cestovala a muzu rict,ze nejlepe pripravene ryby a ryby vubec jsem jedla nejchutnejsi jen v Italii a tady...kdyz jsem rybarum rikala o nejpopularnejsi rybe posledni doby v CR - pangasius,tak se zacal smat,pak zvaznel,nasel odkaz na internetu,ten mi poslal a rekl jen,ze tohle by dal jist jen nepriteli...po zhlednuti videa,jak se tyto ryby chovaji,cim je krmi a v jakych podminkach je drzi,bych tuto rybu nejedla....v CR se maji jist ryby domaci a pokud treska,losos,tunak a jine ryby,tak z dobreho obchodu radeji drazsi ale zarucene dobroe a cerstve...moji rodine delavam i v CR jidla z ryb a vzdy jim moc chutna....Jo a k te zmince o "hákarl" (tedy zralok) ten se nalozi a zahrabe do zeme a nechava se "zrat" pak se konzumuje...ale je to jen pro rodile islandany,nebo pro otrle dobrodruhy a sebevrahy,ponevadz tato pochoutka smrdi jako mocuvka....stejne tak smrdi i nalozena "skata" (tedy rejnok) a ji se s "hangikjot" (silne uzene jehneci) tesne pred vanoci....delala jsem jednu dobu v domove duchodcu a oni tyto jidla jedli a od te doby je nesmim ani citit,ponevadz jsem ten desnej smrad musela cuchat celou sichtu a bylo mi ponekud soufl :-((;-(:-((...navic jsem v te dobe cekala prvniho syna....Kdo se dostane na Island,at zajde do jedine trznice hned u pristavu v centru a da si cichnout,pripadne ochutnat(jsou v malickych krabickach za par drobnych,opravdu jen ochutnavka)....

Drobek Drobek

8. 1. 2011 16:50

Díky za pochvaly, mně to naučil jeden profesionál tady v Americku, no ty vědomosti v poznámce je můj překlad Vikipedie.
A ještě k tomu toho máme moc rádi taky.:-p
Reny, dík za fotku. My ho tu sice koupíme taky, ale cena je úměrna tomu jaká je to dobrota. Příšerná.;-(

Reny2

8. 1. 2011 16:41

Drobku pridala jsem foto islandskeho graflaxu tak,jak ho bezne kupuju v obchode...;-)...je to opravdu basta a da se z nej ve studene kuchyni delat spousta vytecnych a zravych jidel.De;-)lavam i s avokadem salat,v jednom dile Prostreno delal jeden pan vyborny salat,delavam i jednohubky k vinu,kdyz se slavi a spoustu dobrutek.Spravnou pripravu graflax jsem videla i v jednom poradu v televizi,ale je to uz davneji a nepamatuju,co to bylo za porad....zda se mi,ze kluci v akci...pohledam a vlozim odkaz...vrele doporucuju...je to vyborne,zdrave a pastva pro oci i chutove poharky....:-K:yes::-p:-*:-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: losos recepty kluci v akci jak nejlépe připravit lososa losos recepty marinovaný losos kluci v akci uzený losos recepty za studena syrový losos kluci v akci losos příprava lososa marinovaný losos za studena gravalax losos jak pripravit lososa losos akce losos recept kluci v akci grawlax kluci v akci recepty losos marinovaný losos pohlreich losos kluci v akci uzený losos - recepty za studena losos gravilax

Suroviny: losos, sůl, cukr, pepř mletý, kopr, brandy

TopRecepty.cz

Losos gravlax

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/607V