Pravěký perník
Suroviny
Porce: podle velikosti placek
Nutriční hodnoty
Energie | 10 629 kJ / 2 540 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,01 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 88 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 536,57 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Perníku se říkalo peprník kvůli složení s pepřem.
Perník je starší než chléb, ještě nějaký pátek trvalo než se přišlo na primitivní chleba "mouka, voda, sůl".
Nynější složení mu dali Pražští caletníci.
(perník je staročesky calt)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 6. 2015 00:27
7. 1. 2015 22:51
To je zajimavy!!! Rada bych nekdy vyzkousela. Diky za pribeh o perniku
8. 10. 2013 16:40
Autor má pravdu, původně se skutečně toto pečivo nazývalo peprník a skládalo se z mouky (nejčastěji žitné), medu a pepře. Postupně se to upravovalo, přidávala se pšeničná mouka, vejce, mléko....Pepř se vytratil a kořenilo se a koření hřebíčkem, anýzem, bydyánem, kardamomem, skořicí, muškátem, levandulí... atd...
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů )
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů )
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.
8. 10. 2013 16:17
je to pravda?
21. 4. 2011 15:52
no,nevim,nevim teda...
2. 2. 2011 15:10
2. 2. 2011 15:02
taky radši zůstanu u Andělského perníčku..
2. 2. 2011 14:57
Jáchyme, ten perník bych zaručeně nedělala(dělám pouze Andělsky nadýchaný perník), byl by to pro nás šok, ale musím uznat, že to vyprávění o vzniku perníku a nakonec i chleba historicky popsané se mi líbí a je dobré vědět, kde jaká pochutina vznikla
2. 2. 2011 14:42
Už při čtení surovin mám zvláštní pocit v okolí žaludku.
2. 2. 2011 14:31
Jáchyme, já si taky nemyslím, že by z toho bylo nějaké těsto. V pravěku nežijeme, ale když chceme, aby to bylo jako z pravěku, tak máme použít hrubší mouku? Člověče, dneska jsi samý vtip To abych si dala upevnit korunku, že?
2. 2. 2011 13:38
...hmmm z této hmoty těžko vznikne těsto..a už vůbec ne jedlé..fakt blábol
2. 2. 2011 13:32
Zajímavé
2. 2. 2011 13:02
Terysho,ty placky si můžeš klidně pomazat medem a není to nějak dramaticky tvrdé.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku.
2. 2. 2011 12:50
Hmmm, to je zajímavé, asi to vyzkušám A to se pak jí jen tak? Suché? A není to tvrdé, láme se to?! Neumím si to nějak představit
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 3 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 8 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 9 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Fit salát
Přidáno před 21 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15
Právě bylo uvařeno:
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 6 minutami
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 2 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 2 hodinami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 2 hodinami
Jogurtový ovocný moučník
Martina babička uvařila před 3 hodinami
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 5 hodinami
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 5 hodinami
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: perník recept staročeský perník staročeský perník recept recepty.cz pernik tvrdý perník recept na perník peprník recept recept na staročeský perník perník peprník recept na tvrdý perník pernik s peprem staročeský žitný perník recept peprník perník staročeský žitný perník staročeský perník recepty perník na dřevo pernik z chlebove mouky recept peprnik perník tvrdy
Suroviny: mouka hladká, med, pepř, perník, med
Pravěký perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QO9Z
14 názorů